Komšić iz Brisela: Borrell je potvrdio da hrvatska vojska neće doći u BiH u okviru EUFOR-a

Podijelite ovaj članak:

Članovi Predsjedništva BiH danas su održali sastanak i sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ishod sastanka je za Klix.ba komentirao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Članovi Predsjedništva BiH danas su održali sastanak i sa predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom, a ishod tog susreta je najava da bi napredak BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji trebao biti procijenjen u oktobru ove godine.

Istaknuto je i kako evropske institucije imaju namjeru konkretno pomoći našoj zemlji kako bi što prije ispunila uslove koje je pred nju postavila Evropska komisija.

Članovi Predsjedništva BiH su se nakon toga sastali sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

“Bio je ovo diplomatski dinamičan sastanak i interesantan. Prije svega Borrell je pomenuo neke stvari koje su u domenu njegovog resora i htio je da čuje naše mišljenje. Ono što je najvažnije jeste učešće hrvatske vojske u misiji EUFOR Althea. Do toga neće doći s obzirom na odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su se zemlje susjedi obavezale da nema angažmana njihovih snaga i vojnika na teritoriji BiH”, kazao je Komšić u javljanju iz Brisela za Klix.ba.

Sa aspekta vanjske politike i sigurnosti, Komšić ističe da je obaveza Bosne i Hercegovine uskladiti te politike sa onima Evropske unije nakon što je državi dodijeljen kandidatski status.

“Ni gospodinu Borrellu niti članicama Evropske unije se nimalo ne dopada ovo što se dešavalo oko odlikovanja Putina od Milorada Dodika, niti sve ono što se dešava u odnosu prema agresiji Rusije na Ukrajinu”, ističe Komšić.

Člana Predsjedništva BiH smo pitali i da li je iko od evropskih zvaničnika govorio o poduzimanju konkretnijih koraka u vezi sa osudom nacionalističkih, proruski orijentiranih snaga u BiH.

“To se uklapa generalno u ovo pitanje odnosa prema cjelokupnoj ulozi Rusije i vezano za agresiju na Ukrajinu, ali i na ugrožavanje sigurnosti cijelog evropskog kontinenta. Konkretno to pitanje nije pomenuto, ali se ono posmatra kao krupnija slika kroz ulogu i utjecaj ruske politike na cijelu sigurnost Evrope, pa tako i Bosne i Hercegovine”, zaključio je Komšić.

Kada je riječ o borbi protiv dolaska hrvatske vojske u BiH unutar snaga EUFOR-a, istaknimo kako je Komšić u proteklome periodu aktivno upozoravao evropske i zvaničnike NATO-a da je riječ o državi čije je vojno i političko rukovodstvo presuđeno u Međunarodnom krivičnim sudu u Haagu kao dijelom udruženog zločinačkog poduhvata, a koji je za cilj imao stvaranje etnički očišćenih dijelova Bosne i Hercegovine pod vojnom i političkom upravom susjedne Republike Hrvatske, prenosi Klix.

Foto: Avaz

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Komšić iz Brisela: Borrell je potvrdio da hrvatska vojska neće doći u BiH u okviru EUFOR-a […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x