Košarac: Šmit je mrzitelj srpskog naroda, 9. januar je rođendan naše odadžbine

Podijelite ovaj članak:

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac odgovorio je visokom predstavniku Christianu Schmidtu na njegov poziv da policija reaguje kada su u pitanju zvaničnici koji učestvuju u proslavi 9. januara.
Visoki predstavnik Christian Schmidt ranije je rekao da je proslava neustavnog praznika 9. januara kao “Dana Republike Srpske” jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine.
Košarac je u objavi na Instagramu reagovao na njegove riječi te je poručio da je 9. januar “svetinja u koju se ne dira” te da će se ovaj dan slaviti “dostojanstveno i u zajedništvu, kao i do sada”.

“Iz rubrike ‘Ovosedmične gluposti Christiana Schmidta’ izdvajmo: izjavu o obilježavanju Dana Republike Srpske, najavu o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i tvrdnju kako mu se neki građani RS-a izvinjavaju, kako ga zaustavljaju i žele selfi sa njim?! Njegovo stanje zaista zaslužuje dijagnozu i adekvatan medicinski tretman”, napisao je.

On dalje optužuje Schmidta da je uzurpator i mrzitelj srpskog naroda. On bi, piše Košarac, da ih hapsi što slave 9. januar, “jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj histoiji”.

“Retorički pitam, ima li taj čovjek dvije čiste u glavi? 9. januar je rođendan naše odadžbine RS-a. Naša svetinja u koju se ne dira. Slavit ćemo Dan RS-a dostojanstveno i u zajedništvu, kao i do sada. Naša ljubav, patriotizam i sabornost čuvaju RS. Uzalud su nasrtaji nastranih opskurnih likova, poput ovog nesrećnika Schmidta i čitave plejade karikatura sa zapada. To je ta bratija po mešetarenju i kršenju svojih normi međunarodnog prava”, rekao je.

Košarac je naveo da u svom neoprotektoratskom odnosu prema BiH, Schmidt bi i da nameće izmjene Izbornog zakona, a najgore od svega, kaže on, je što za takvo djelovanje dobija aplauz dijela političke strukture iz Federacije BiH. Ljudi koji se kunu u suverenitet BiH aplaudiraju obesmišljavanju domaćih institucija i demokratije.

“Gospodo, osvijestite se. To što Schmidt radi je uspostavljanje kolonije, koju ne žele ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci. Taj scenario nećete gledati u RS-u. RS ima odgovor. Pozivam vas da se vratite u dejtonske okvire, dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Izmjene izbornog zakonodavstva isključivo mogu biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Nikako nametnuta volja individue, koja između ostalog, nema biračko pravo u BiH. Niti legitimitet visokog predstavnika”, rekao je.

Na kraju se Košarac vratio pitanju “selfija” sa građanima iz RS-a i njihovih izvinjenja Schmidtu.

“To je iz rubrike ‘Nije se desilo’. To je Schmidtova laž, koja je i smiješna i tužna. Zar mu nije ostalo ni zrno dostojanstva? U ovom slučaju za Schmidta zaista važi ona da je bolje ćutati i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju”, rekao je.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x