Kristina i Džimi su Amerikanci koji su se doselili u Maglaj: Nigdje nismo naišli na toliko gostoprimstvo

Podijelite ovaj članak:

Kristina i Džimi su prosvJetni radnici koji su u Americi radili na fakultetu, a onda su došli u Bosnu radi nekog projekta i tu su i ostali.

Zašto?

Zato što nigdje nismo naišli na toliko gostoprimstvo kao ovdje. Kada smo se doselili u Maglaj, prvi komšija je odmah došao do nas i rekao “Bujrum, izvolite na kafu”. To nigdje nismo doživjeli!

U Americi se teže sklapaju prijateljstva. OvdJe imamo više vremena za druženje, prijatelje.

Prošlo prolJeće sam bio u Americi i pitao sam prijatelje da odemo na kafu, a oni su mi rekli – Nemamo vremena sada, ali za tri nedelje možemo da odemo. “

Šta im nedostaje iz Amerike?

“U Americi žive različite nacionalnosti i imaju prodavnice i restorane za te nacionalne manjine. Tamo možeš da osjetiš različite kulture. Volim Bosu, ali ovde je samo Bosna,” objašnjava Kristina.

Džimi opet kaže da mu nedostaje porodica – dvIJe sestre i dva brata.

Šta im najviše smeta kod Bosanaca?

“Mrzim padeže i ganjanje papira! To mrzimo! Uvek treba neki pečat za nešto i uvek nešto fali. Nije samo nama to teško i Bosancima je to teško. U Americi je dosta stvari online, dok ovde moraš da odeš u opštinu, na šalter…”

Par kaže da im je vrlo teško palo učenje jezika koji je za njih neshvatljiv, pogotovo padeži pa zbog toga imaju i nekoliko nevjerovatnih anegdota.

Isto tako im je bilo čudno kada je njihova kćerka skedila ispred radnje na betonu i jela sladoled, a stariji čovek joj je prišao i podigao je da ustane sa riječima “Nemoj tu da sjediš, prehladićeš se!”

“Malo je reći da smo bili šokirani,” pričaju Džimi i Kristina.

Njih dvoje žele da poruče svim Bosancima sljedeće:

“Ako svi mladi i pametni ljudi odu, Bosna će imati još više problema. Zato pozivamo sve mlade i pametne ljude da ostanu i doprinesu boljem životu u Bosni i njenom razvoju.”

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

a gdje je u ovoj prici Republika srbska?

“…došli radi nekog projekta…”, kažete, i priča dalje ide o gostoprimstvu. (?) Znamo mi dobro koji je njihov “projekat”, ali vama je, izgleda, to promaklo.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x