Kritika oduzima energiju, pohvala daje snagu

Podijelite ovaj članak:

Jedan psiholog je smislio eksperiment: počeo je da hvali umornu djecu. A potom je izmjerio njihovu energiju na specijalnom uređaju: ergografu.

Poslije pohvale dešavala se eksplozije energije i umor je nestajao. Ali trebalo je samo djetetu reći riječi kritike, uvredljive riječi, i energija bi naglo padala. Nakon kritike dijete je bilo umorno i slabo je izvršavalo zadatke.

Jer posebnog dobra u kritikovanju nema. „Ti sporo radiš! Ti si loše napisao! Ti si neukusno skuhao! Ti si previše debeo!“ – da, malo li se kritičnog može reći ili napisati. I ukrasti energiju čovjeku. Učiniti ga umornim i razbijenim. Opustošenim.

Mudri Frenklin je pisao: ako želite da steknete neprijatelje – idite i kritikujte sve. Svi će početi da vas izbjegavaju jer će uvijek pamtiti osjećaj pada snage i razbijenost koji su ostali poslije razgovora sa vama. Kao da ste snagu oduzeli čoveku.

Ako želite da se družite sa ljudima i da im pomognete da bolje rade – pohvalite ih. Uvijek se može naći nešto da se pohvali. I zajedno da se ispravi ono što se može i treba  ispraviti. Čovek će osjetiti priliv snage, pamtiće kako ste mu dali energiju – i razviće se najbolji i najkorisniji odnosi.

Kritika oduzima energiju. Pohvala – dodaje snagu.

I naravno, mi ćemo ostati sa onima koji nam daju snagu. Koji nas ne pljačkaju, kao razbojnik na putu. I pametni profesionalni kritičari znaju da je u kritičkoj analizi važno istaći to u čemu je autor uspio. I onda istaći ono u čemu autor nije baš uspio. I obavezno izraziti nadu da će sljedeći radovi autora biti još bolji od prethodnog.

Tako nas  samozvani „kritičari“ jednostavno lišavaju životne snage. Možda je uzimaju za sebe? – to nije psiholog predvidio i nije provierio instrumentom.

Humani ljudi će uvijek naći nešto da pohvale. I izazvaće priliv snage, radost i dobro raspoloženje.

Anna Kirjanova/Femina

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Kritika oduzima energiju, pohvala daje snagu Post Views: 1 […]

[…] Kritika oduzima energiju, pohvala daje snagu Post Views: 1 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x