Kupio otok za 8.000 funti, Saudijci mu kasnije nudili 50 miliona dolara, on ih odbio

Podijelite ovaj članak:

Brendon Grimshaw kupio je maleni nenaseljeni otok na Sejšelima za 8.000 funti, kada je imao manje od četrdeset godina. Englez Brendon Grimshaw napustio je svoj tadašnji posao urednika novina i započeo novi život.

Zajedno sa Rene Lafortune, Brendon je započeo opremanje svog novog doma. Dok je Rene na otok dolazio samo periodično, Brendon je živio na njemu desetljećima, ne odlazeći nigdje. Potpuno sam.

Za 40 godina, Grimshaw i Lafortune su vlastitim rukama zasadili oko 15 hiljada stabala i izgradili gotovo 5 kilometara staza.

Rene Lafortune je preminuo 2007. godine, u 81. godini života, i Brendon je ostao sam.

Otok je privukao oko 2.000 novih vrsta ptica i više od stotinu divovskih kornjača koje su u ostatku svijeta, uključujući i Sejšele, već bile na ivici izumiranja.

Zahvaljujući naporima Grimshawa, na nekada napuštenom otoku sada žive dvije trećine faune Sejšela.

Prije nekoliko godina, princ Saudijske Arabije ponudio je Brendonu Grimshawu za otok 50 miliona dolara, ali Robinson je to odbio uz riječi:

“Ne želim da otok postane omiljeno odredište za odmor bogatih. Bolje neka to bude nacionalni park u kojem svi mogu uživati”.

I uspio je u tome jer je otok 2008. godine zaista proglašen nacionalnim parkom.

Brendon Grimshaw je preminuo 10. srpnja 2012. godine, a njegov otok stavljen je pod zaštitu države.

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Kupio otok ua 8.000 funti, Saudijci mu kasnije nudili 50 miliona dolara, on ih odbio Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

[…] Kupio otok za 8.000 funti, Saudijci mu kasnije nudili 50 miliona dolara, on ih odbio Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

[…] Kupio otok za 8.000 funti, Saudijci mu kasnije nudili 50 miliona dolara, on ih odbio […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x