Kupujmo i poklanjajmo unikatno – Tekne studio

Podijelite ovaj članak:

Jana Kuvalja akademska je slikarica i osnivačica umjetničkog studija Tekne. 

Iz prelijepog voćnjaka u blizini Banja Luke, gdje je studio i smješten, govorila je za Senzor.ba.

Tekne je osnovan 2019. godine i sve je krenulo od potrebe da istražujem umjetnički medij koji je bio nov za mene, a to je keramika. Obrazovana sam kao akademski slikar i u slikarstvu sam imala dosta iskustva. Kada sam prvi put probala keramiku shvatila sam da je ona savršeno odgovara mom umjetničkom senzibilitetu i onome što želim da izrazim! Vrlo brzo nakon toga sam osnovala i studio da bih mogla potpuno da se skoncentrišem na svoj rad”, kaže na samom početku našeg razgovora.

Ono što komade iz Tekne radionice izdvaja iz mase drugih predmeta jeste sam pristup izradi:

Tekne se izdvaja iz mase jer je moj pristup keramici pristup jednog slikara, i svaki predmet koji napravim je mala slika za sebe. To je koncept na kojem sam osnovala studio. Mi u  Tekneu ne želimo samo da pratimo trendove u dizajnu nego da sve što pravimo bude autntičan izraz umjetnika”, ponosno ističe.

Sam proces izrade je jako interesantan. Svakom komadu se pristupa individualno, tako da svaki kupac zapravo kupuje unikatan proizvod:

Tekne je keramički studio i u svojoj proizvodnji koristimo porculan, razne okside i pigmente koje boje keramiku, glazuru i 24 karatnu pozlatu. Proces u kojem od grumena porculanske gline dolazimo do gotovog proizvoda zahtjeva dosta vremena  i opreme. Svaki komad se izradjuje rukom ili na grnčarskom točku i mora biti paljen u posebnoj peći barem tri puta na temperaturama i do 1200 stepeni da bi se dobio gotov proizvod”, objašnjava nam.

Ono na šta su najviše ponosni iz ovog umjetničkog studija jeste činjenica da sve rade u skladu sa prirodom, te doprinose njenom očuvanju:

“Do sada smo najponosniji na našem učešću na New York Fashion Weeku u septembru 2020. godine. To je zaista bila velika stvar za tako mlad studio koji izrađuje specifične stvari! 

Međutim u 2022. godine ulazimo u novu fazu, koja je bila zacrtana u našem razvoju od samog početka. Veoma smo sretni što je napokon možemo i ostvariti! Inspracija za sve u Tekneu je priroda. Željeli smo da naša proizvodnja bude u skladu sa njom i doprinosi njenom očuvanju. Naša proizvodnja postaje u potpunosti održiva uz pomoć solarne energije, recikliranih materijala i reciklirane vode”, ističe Jana.

Za sam kraj našeg razgovora, dodaje:

Tekne studio izrađuje predmete od keramike- veliki dio toga je nakit sa kojim smo prvo i počeli, ali sada u ponudi imamo i pouđe, vaze i ostale klasične komade keramike.

Naši proizvodi se mogu naći na više prodajnih mjesta: predivnoj Kutchi u Sarajevu, Vitrina Concept maloj savremenoj radnji na Baščaršiji, takodje u Sarajevu, u Zenici u Studio Elosso koji nudi mnoštvo divnih proizvoda, Banja Luci u galeriji Muzeja Savremene umjetnosti, Galerija Plus, na novoj i inovativnoj  Orea bazaar online platformi  koja ujedinjuje kreativce kao što smo mi, i naravno na našem online shopu.”

Razgovarala: Azra Mahmutović/Foto: Privatni arhiv

 

 

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x