Kurdi u Stockholmu objesili lutku Erdogana, Šveđani se boje da sada neće dobiti tursko odobrenje za NATO

Podijelite ovaj članak:

Turska je pozvala švedskog ambasadora u Ankari zbog jučerašnjeg protesta Kurda u Stockholmu u kojem je lutka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana obješena za noge.

Švedska je od Turske tražila odobrenje za ulazak u NATO, za što je podnijela zahtjev nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. Ankara je rekla da Švedska mora zauzeti jasniji stav protiv onih koje Turkska vidi kao teroriste, uglavnom protiv kurdskih militanata i organizacija koju okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Finska i Švedska potpisale su trostrani sporazum s Turskom 2022. godine s ciljem prevladavanja primjedbi Ankare na njihovo članstvo u NATO-u.Staffan Herrstrom, švedski ambasador u Turskoj, pozvan je u četvrtak u ministarstvo vanjskih poslova i prenesena mu je reakcija Ankare, rekao je turski diplomatski izvor.

Foto: Twitter

Foto: Twitter”Istaknuta su naša očekivanja da se počinitelji incidenta trebaju identificirati, potrebni procesi provesti i Švedska održati svoja obećanja”, rekao je izvor.

Švedski premijer Ulf Kristersson osudio je danas protest Kurda i ocijenio da je počinjena sabotaža kandidature Švedske za ulazak u NATO.

Kristerson je rekao švedskoj televiziji TV4 da je “ekstremno ozbiljno” izvršiti “imitaciju pogubljenja stranog, demokratski izabranog lidera” u državi u kojoj je ubijeno dvoje vodećih političara.

Švedski premijer Ulof Palme ubijen je 1986, a ministar spoljnih poslova Ana Lind izbodena je na smrt 2003. godine.

“Rekao bih da je ovo sabotaža protiv prijave Švedske za članstvo u NATO-u. Ovakvo postupanje je opasno po sigurnost Švedske”, rekao je premijer.

Klix

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x