Laži o ubistvu srpskog svata u Sarajevu: Moj babo nije ubio srpskog svata, nasamarili su ga.

Podijelite ovaj članak:

“Dan kada je ubijen srpski svat, kada je krv lila ulicama Sarajeva ne može biti dan za sve narode u BiH”, kazala je to u svojoj izjavi Sanja Vulić.

Koliko Sanja zna odnosno ne zna, šta se dogodili tog 1. marta 1992. godine. Iz manjeg entiteta i danas na skandalozan način ponavljaju staru propagandnu konstrukciju da je „1. marta 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović u Sarajevu od strane pripadnika paravojne formacije koju je osnovala njena Stranka demokratske akcije, što je bio povod za početak građanskog rata u BiH“.


Publicista, istraživač, autor brojnih dokumentarnih filmova o agresiji na BiH, Avdo Huseinović, upozorio je na laži o „srpskom svatu“ kao razlogu za agresiju na BiH, iako je ona, prema poznatom haškom svjedočenju i Sonje Biserko, predsjednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, pripremana još od Titove smrti.

„Svi zločini u Bosni su počeli na području sjevero-istočne Bosne. Sva ubistva su izvršena prije ubistva srpskog svata kojeg svojom propagandom pokušavaju prikazati za okidač svega onoga što će nam se dešavati od proljeća 1992. do kraja 1995. A to je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima“, navodi Huseinović.

On dalje podsjeća da je ubistvo bošnjačkih mladića iz Bratunca u Kajićima (Kravica), 03. septembra 1991. zapravo bio je oružani početak agresije na Bosnu. U međuvremenu, u oktobru 1991. godine razoreno je hrvatsko selo Ravno u Hercegovini.


„Nepuna tri mjeseca od zločinima u Kajićima, JNA je izvršila otmicu i ubistvo 29. novembra 1991, mr. Abdulaha Kovačevića iz Vražića kod Čelića, a onda su srpske snage izvršile ubistvo taksiste Muhameda Mešanovića iz Živinica 19. januara 1992. Sve ovo je bila je srpska uvertira za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Nikada niko nije odgovarao za ove zločine, iako se znaju naredbodavci i izvršioci“, navodi Huseinović.

I pored toga, dodaje on, velikosrpska propaganda decenijama lansira priču o ubistvu srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, u vrijeme održavanja Referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine, kao povod da za agresivni rat protiv BiH.


„Da je taj slučaj bio povod „spontanim barikadama“, da bez tog slučaja bi se sačuvao mir… Iako je poznato da je JNA već nekoliko mjeseci ranije već bila uspostavila opsadu Sarajeva. Osuđeni ratni zločinac Jovan Joja Tintor, jedan od savjetnika Radovana Karadžića, još 1994. je otkrio da je Srpska demokratska stranka BiH često koristila blef sa srpskim svatovima kroz Baščaršiju, kako bi oružje sa Romanije provlačili kroz grad i naoružavali srpsko stanovništvo. Da li je to tako bilo i kod ubistva Nikole Gardovića?“, upitao se Huseinović.

Huseinović je ovim povodom objavio video kojeg tvrdi da je „doprinos rušenju tih lažnih učestalih srpskih podvala i hronološki prikaz srpskih zločina nad Bošnjacima još od jeseni 1991. godine“.

Benjamin Delalić je nedavno izjavio da njegov otac, Ramiz Delalić, kojeg optužuju kao glavnog egzekutora srpskog svata, nije ubica

“Moj otac nije ubio srpskog svata. Bio sam u kući kada je rahmaetli babo jednom o tome pričao. U emisiji “Krvava svadba”, tačno govori da je pucao prema nogama. “Neko je prišao da ga udari nožem u leđa, tada je moj drug pripucao”, govorio je babo. Tačnije ubio je pokojnog Gardovića. Bio sam prisutan kada je pričao kako su ga nasamarili. Pogledajte ispod šta je Benjamin rekao o ovom slučaju.

Source.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x