Magareće mlijeko su s razlogom koristili i Hipokrat i Kleopatra

Podijelite ovaj članak:


Magareće mlijeko je mlijeko koje proizvodi magarica, ženka magarca. Iako nije toliko rasprostranjeno kao kravlje ili kozje mlijeko, magareće mlijeko se tradicionalno koristi u nekim kulturama i regijama zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Evo nekoliko karakteristika magarećeg mlijeka:

  1. Nutritivni sastav: Magareće mlijeko ima sličan nutritivni sastav kao i kravlje mlijeko, ali s nekim razlikama. Na primjer, sadrži manje masti i proteina, ali više laktoze od kravljeg mlijeka. Također sadrži više vitamina A, B, C i E, kao i minerala poput kalcija, kalija, magnezija i fosfora.
  2. Lakše probavljivost: Zbog sastava koji je sličniji majčinom mlijeku, magareće mlijeko smatra se lakše probavljivim od kravljeg mlijeka. To ga čini opcijom za osobe koje imaju problema s probavom ili netolerancijom na laktozu.
  3. Imunološke prednosti: Magareće mlijeko može sadržavati imunološke čimbenike koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv infekcija.
  4. Kozmetičke primjene: Magareće mlijeko se također koristi u kozmetičkoj industriji zbog svojih hidratantnih i njegujućih svojstava za kožu. Neki proizvodi za njegu kože sadrže ekstrakt magarećeg mlijeka radi hidratacije i pomlađivanja kože.
  5. Tradicionalna medicina: U nekim kulturama, magareće mlijeko se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih zdravstvenih problema, uključujući probavne smetnje, astmu, ekcem i druge kožne bolesti.

Iako magareće mlijeko ima neke zdravstvene prednosti, važno je napomenuti da nema dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi potvrdila sve tvrdnje o njegovim zdravstvenim koristima. Prije uključivanja magarećeg mlijeka u prehranu ili kozmetičke rutine, preporučuje se konzultacija sa zdravstvenim stručnjakom kako bi se osiguralo da odgovara individualnim potrebama i uvjetima.

Neki od potencijalnih zdravstvenih koristi magarećeg mlijeka uključuju:

  1. Probavne smetnje: Magareće mlijeko smatra se lako probavljivim i dobro podnošljivim, pa se može koristiti kao alternativa drugim vrstama mlijeka kod osoba koje imaju problema s probavom.
  2. Jačanje imunološkog sustava: Neki tvrde da magareće mlijeko može pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju osjetljivosti na alergene.
  3. Zdravlje kože: Magareće mlijeko često se koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih hidratantnih i umirujućih svojstava. Može se koristiti za njegu kože i pomoći u ublažavanju problema poput suhe kože, ekcema i akni.
  4. Respiratorni problemi: Neki ljudi tvrde da magareće mlijeko može pomoći u ublažavanju simptoma respiratornih problema poput astme i bronhitisa.

Važno je imati na umu da su ove tvrdnje o zdravstvenim koristima magarećeg mlijeka još uvijek predmet istraživanja te da nisu znanstveno potvrđene. Prije primjene magarećeg mlijeka u prehrani ili u druge svrhe, preporučuje se konzultacija sa stručnjakom za zdravlje.

Hipokrat je navodno koristio magareće mlijeko za ublažavanje artritisa, kašlja i zarastanje rana, Kleopatra je njime njegovala svoju kožu, a u 19. stoljeću koristilo se za hranjenje siročadi. Ipak, do magarećeg mlijeka ne dolazi se tako lako jer ga nema za kupiti u supermarketima, već se mora kupiti direktno od uzgajivača magaraca i prilično je skupo. No, ako tražite zdravu alternativu kravljem ili kozjem mlijeku, vrijedi u njega uložiti.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

JE MUSLIMANIMA ZABRANJENO !!!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x