Mahmut Bušatlija: Božić proslavljam uz česnicu kao pravoslavac

Podijelite ovaj članak:

BEOGRAD – I ove godine uz česnicu i pravoslavne običaje, proslavljam Badnje veče i Božić – priča Mahmut Bušatlija, ekonomista i konsultant za strana ulaganja.

On je prije petnaestak godina promijenio vjeru i ime, a kako kaže, pravoslavlje mu nikada nije bilo strano, već je samo došlo vrijeme da se vrati korijenima.

– Proslaviću Badnje veče, Božić, sve po tradiciji. Pridržavam se običaja kao i svi drugi koji slave i veruju. Za Božić će biti česnice i novčića, ali tim ritualima se najviše raduju deca. Ne bih izdvojio nijedan ritual, ali sve ih striktno poštujemo – priča Bušatlija.

 

– Prilikom krštenja dobio sam drugo ime – Stanko Crnojević, ali nisam ga menjao u dokumentima, već samo u crkvenim knjigama – priča ekonomista.

POTOMAK SKENDER-BEGA CRNOJEVIĆA

Mahmut Bušatlija je potomak Stanka Skender-bega Crnojevića i Mahmud-paše Bušatlije, koji su se prvi iz te loze poturčili pre 500 godina. Bušatlija se krstio u cetinjskoj crkvi na Ćipuru, na grobu Ivana Crnojevića. Krštenje je obavio arhijerejski protoprezviter, cetinjski otac Obren Jovanović, sekretar EUO Mitropolije crnogorsko-primorske, prenosi Balkanekspres.

 

Foto: N.P.

 

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x