Majke Srebrenice: Gospođo Cvijanović, zar vama kao majci riječi ‘neka smo vas pobili’ ne bude osjećaj srama i stida?

Podijelite ovaj članak:

Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” reagovalo je na stav Željke Cvijanović u kojem je stala u zaštitu ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa koji je ponovno govorio o studenticama koje su veličale genocid u Srebrenici te je stao u odbranu studentica.

Ambasador je za studentice koje su zbog ovog čina izbačene sa Univerziteta u Sarajevu izjavio kako su one samo iskazivale stav.
“Skandal sa studentkinjama, samo zato što su iskazale stav suprotan stavovima bošnjačke političke elite, izgubile pravo na obrazovanje u Sarajevu i gotovo linčovane u gradu u koji su došle da studiraju, nikada se ne bi desio u Banjoj Luci, ili Istočnom Sarajevu”, smatra on.

Njega je podržala i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, a tim povodom reagovalo je i Udruženje “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

“Žalosti činjenica da jedna žena, majka, nastupa krajnje bezobzirno, štiteći ambasadora bez imalo empatije prema žrtvama agresije na BiH, umjesto da pozove ambasadora BiH u Srbiji na odgovornost, jer krši odluke organa u BiH (Univerzitet u Sarajevu je institucija u BiH koja donosi odluke koje moraju poštovati svi, pa i ambasadori), a gospođa Cvijanović staje u odbranu ambasadora”, naveli su.

Pitali su Cvijanović i da li joj rečenica “neka smo vas pobili” budi osjećaj srama.

“Gospođo Cvijanović, zar vama kao majci riječi ‘neka smo vas pobili’, ne bude osjećaj srama i stida, zar ni malo ne suosjećate sa majkama čija su djeca pobijena u genocidu, zar je moguće da jedna majka tako nastupa?!”, pitali su iz Udruženja.

Na kraju, poručili su kako je njen odnos prema žrtvama nehuman.

“Vaš odnos prema žrtvama genocida krajnje je nehuman i nama žrtvama, a posebno majkama, ne preostaje ništa drugo do ponosa, što ipak nismo takvi kao vi, što poštujemo druge žrtve. Vama? Vama neka je Bog na pomoći”, zaključili su iz Udruženja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x