“Majke Srebrenice” najavile tužbu protiv Srbije i RS-a

Podijelite ovaj članak:

Nakon pravomoćne presude za ratne zločine bivšim čenicima DB-a Srbije Jovici Stanišiću i Frenku Simatoviću, “Majke Srebrenice” najavile su tužbu protiv Republike Srbije i Republike Srpske.

“Nakon presuda za Udruženi zločinački poduhvat, te presude Stanišiću i Simatoviću planiramo podnijeti tužbu protiv Republike Srbije i RS-a. Tražit ćemo pravdu za svaku žrtvu genocida.”

Podjsetimo, Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u srijedu je izrekao konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Predsjedavajuća petočlanog Apelacionog vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da je ovo konačna presuda nakon postupaka započetih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik Mehanizam.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su kriviim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu, piše N1.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] “Majke Srebrenice” najavile tužbu protiv Srbije i RS-a Post Views: 0 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x