Majke Srebrenice pozvale OHR da konačno zaustavi negiranje genocida i vrijeđanje žrtava

Podijelite ovaj članak:

Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice, prvo u 2023. godini, održano je danas na Trgu slobode u Tuzli. Punih 27 godina majke i žene Srebrenice traže istinu i pravdu, a to je ujedno bila i današnja poruka iz Tuzle.

– Prošla godina za nas je bila možda i najgora. Vjerovatno što je bila izborna. I sami možete primijetiti koliko nas je bilo pred izbore, a koliko danas. Umjesto da nas je danas više, nas je manje. Iza nas su praznici koji uvijek donose tugu i bol. Ali i praznici kada na ulicama gledamo paravojne formacije, kada čujemo ratnohuškačke poruke, – kazala je članica Udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović.

Ako je Ured visokog predstavnika (OHR) još uvijek u BiH, ako imamo visokog predstavnika, kako je poručila Begović, krajnje je vrijeme da nešto preduzmu.

-Neka zaustave minimiziranje zločina, negiranje genocida i vrijeđanje žrtava, – istakla je.

Podršku majkama Srebrenice pružili su i predstavnici EU, koji su prethodno o aktivnostima Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP), koje finansiraju, razgovarali s majkama.

– Došao sam u Tuzlu da vidim na licu mjesta program, projekt i aktivnosti ICMP-a koji podržava EU. Htio sam se lično uvjeriti da li sve to ima smisla i vidim da ima. Mnogo sam zadovoljan radom ICMP-a, a možda sam još više zadovoljan činjenicom da žene iz udruženja sa kojima sam razgovarao imaju povjerenja u ICMP. Znači nam to mnogo da i dalje pružamo finansijsku podršku. Nismo sami, zajedno sa Švedskom, i sigurno je da ćemo u budućnosti nastaviti posao jer nije sve završeno, – kaže šef odsjeka za kooperaciju Evropske unije u BiH Karel Lizerot.

Smatra da u BiH, nažalost, još nema dovoljno volje da se ove aktivnosti finansiraju iz vlastitih izvora nego to mora raditi međunarodna zajednica.

Mirno okupljanje u Tuzli okončano je učenjem Fatihe za sve žrtve genocida nad Bošnjacima u nekadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS.

FENA

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Majke Srebrenice pozvale OHR da konačno zaustavi negiranje genocida i vrijeđanje žrtava […]

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.com/kz/join?ref=YY80CKRN

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://accounts.binance.com/ru-UA/register-person?ref=RQUR4BEO

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x