Mašine nastavile raskopavanje u Bistrici, mještani ogorčeni, ne žele rudnik

Podijelite ovaj članak:

Iako su radovi na raskopavanju površinskog kopa rudnika u selu Bistrica kod Prijedora u utorak zaustavljeni, mještani nam javljaju da su mašine juče nastavile sa radom.

Mještani su početkom sedmice zvali policiju i inspekciju i radovi su na iskopavanju zaustavljeni, ali juče su ponovo počeli sa radom.

“Na terenu je ranije bila opštinska inspekcija koja je utvrdila da izvođači nemaju nikakav papir za nastavak radova, ali mašine bez obzira na to rade. Republička inspekcija još uvijek nije izašla na teren. Počinjemo sumnjati u rad svih institucija”, rekao je za BUKU mještanin Daniel Lazić.

Podsjetimo da su mještani naselja Bistrica koje se nalazi u opštini Prijedor održali su u nedjelju naveče zbor građana da bi upozorili da ne žele otvaranje rudnika u svom mjestu. Bistrica se nalazi između Prijedora i Banjaluke, u podnožju Kozare, na svega 6 kilometara od Nacionalnog parka “Kozara”.

Nedavno su u selo Bistricu ušle mašine da bi se pripremio teren za otvaranje novog rudnika. Međutim, mještani su jasno rekli da ne žele rudnik u svom mjestu.

Dragan Ostić iz Centra za životnu sredinu, kaže da mještani Bistrice ne vjeruju nikome i ničemu osim svojim očima.

“A ono što su vidjeli svojim očima jeste rudnik u Mednoj, rudnik pored Sanskog Mosta… ta područja su nepovratno devastirana, bivaju iseljena. Vidjeli su kako je investitor došao u Bistricu – krišom, bez najave, bez ikakvih prethodnih konsultacija sa onima koji tu žive, koji obrađuju svoju zemlju, koji žele da ostanu tu. Što kaže jedan od mještana: ‘Ako je tako došao krišom, bez najave, šta će tek krijući da nam uradi u selu.’ Pored toga, tim ljudima je godinama unazad najavljivana gradnja etno sela, od kojeg bi cijelo selo imalo koristi, što od prodaje domaćih proizvoda, što od promocije sela i održivog načina života, da bi odjednom vlasnik te zemlje, koji im je sve to obećavao, odjednom prodao zemlju investitoru koji bi eto, umjesto etno sela, umjesto pokretanja jedne eko-turističke priče, sada kopao ugalj. U selu koje se zove Bistrica. Pa to je paradoks nad paradoksima”, rekao je za BUKU Ostić.

Inspektorat Republike Srpske je zaprimio predstavku građana koja se odnosi na radove na lokaciji Bistrice kod Prijedora.

“Inspekcijska kontrola planirana je za sljedeću sedmicu, nakon čega ćemo moći dati odgovor o kakvim radovima je riječ i koje su mjere koje može preduzeti republički rudarski inspektor“, rekli su za BUKU iz Inspektorata RS, piše Buka.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Mašine nastavile raskopavanje u Bistrici, mještani ogorčeni, ne žele rudnik Safet Kubat je alhemičar koji pretvara smeće u cvijeće: Sa suprugom i kćerkom danas sakupio 18 vreća smeća u Zenici Post Views: 8 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x