Mediji iz RS pišu: Kukavica se povlači

Podijelite ovaj članak:

Nije tako davno bilo da je Milorad Dodik govorio da je njegov “zavjet samostalna Republika Srpska” i da će “Republika Srpska biti samostalna država, međutim, danas Dodik, kao papagaj, ponavlja, da je njegov politički cilj dejtonska pozicija Republike Srpske, a ne samostalna država.

Nije teško zaključiti odakle vjetrovi duvaju i kako je došlo do promjene retorike Milorada Dodika.

On je ustuknuo pred prvim ozbiljnim prijetnjama, ne samo njemu nego i najbližim ljudima oko njega.

Da su prijetnje bile ozbiljne, najbolje potvrđuju nedavne riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je kazao da su pred “Republikom Srpske teški dani”… Vučić nije objasnio zbog čega su “teški dani pred Republikom Srpskom”, ali je to bilo sasvim jasno da je do toga dovela Dodikova poliitka lažnog busanja u prsa u lažnog patrotizma.

Republika Srpska je bila pred međunarodnom izolacijom i ekonomskim sankcijama. Republika Srpska se našla pod “tihim” ekonomskim sankcijama, jer je obustavljeno finansiranje projekata u Srpskoj iz fondova EU.

Dodik svojom politikom “prst u oko” ovaj put,kao nikada do sada, ujedinio je Ameriku i EU, koje su najavile prekid finansiranja Republike Srpske kod međunarodnih finansijskih institucija.

Ključni igrači iz EU koji su Dodiku “iza zavjese” prenijeli šta se sprema su, kako on voli da kaže, njegovi veliki prijatelji Viktor Orban i Zoran Milanović.

Nakon čega je promijenio retoriku i pribjegao starom pravilu, da prihvati sve ono što mu traže. To mu nije prvi put da popusti i da prihvati i ona rješenja koja su štetna za Republiku Srpsku.

Treba podsjetiti da je u ranijem periodu stranka Milorada Dodika pristala u Parlamentu BiH da se sve odluke bivših visokih predstavnika u BiH pretoče u zakone, po kojima i danas BiH funkcioniše.

Da je spreman da i ovog puta to uradi, vidjelo se i nakon njegovog posljednjeg sastanka sa HDZ-om i Trojkom, kada je obećao popunu Ustavnog suda BiH i donošenje po hitnoj proceduri svih 14 prioriteta, koje od BiH traži EU. To je prihvatio da će realizovati još lani, pred same izbore u BiH, na sastanku lidera bh. stranaka u Briselu.

Po nekima, to ga je i ostavilo u “sedlu” i zbog toga nije došlo do ponavljanja izbornog ciklusa za predsjednika Republike Srpske, kada je tokom kontrolnog brojanja sve ukazivalo da su izbori pokradeni i da ih treba ponoviti.

Mnogo puta je Milorad Dodik prevario i slagao Srbe, dizao veliku galamu, palio vatre, dovodio nas do usijanja…ali uvijek sa istim scenarijom. Kada njega pritisnu, Republika Srpska ide na kocku, za spas njega, porodice, njegovih kumova, prijatelja i okruženja, piše BN.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Mediji iz RS pišu: Kukavica se povlači Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x