Meho Kodro – “Rođeni” AS !

Podijelite ovaj članak:

Meho Kodro karijeru je počeo u Mostaru u momčadi Veleža, popularnim “Rođenim” 1985. godine. Tu ga je, kao mladog nogometaša, afirmisao Salem Halilhodžić. Prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Veležom u mandatu velikog Duška Bajevića, a prvi gol kao profesionalac postigao je u Sarajevu 1985. godine.

Kodrina karijera je išla kao u najljepšim pričama, nakon šest odličnih sezona u Veležu, u period 1985. do 1991 godine, gdje je u 129 nastupa postigao 48 pogodaka, uslijedio je transfer u Špansku Primeru, u redove Real Sociedada. Tamo je Meho proveo naredne četiri godine, i ubilježio isti broj nastupa kao u svom matičnom Veležu, ukupno 129, ali je bio osjetno efikasniji i postigao čak 73 pogotka, što je bilo za svakog respekta.

Takve igre nisu mogle proći nezapaženo, najupornija je bila Barcelona, i Meho u tada nevjerovatnom transferu prelazi u redove ovog giganta. Tamo ostaje nažalost samo jednu sezonu, ali ostavlja pečat i potvrđuje klasu. Nastupajući za “Barsu” Meho je postigao 9 pogodaka u ukupno 32 nastupa, što je svakako rezultat vrijedan poštovanja.

Nakon Barcelone, slijedi odlazak na Tenerife, i 18 pogodaka u 3 sezone, na 72 nastupa za ovaj klub sa Španskog otoka i tada stabilnog člana Primere. Jedna sezona u Deportivo Alavesu nakon toga donosi 30 nastupa i 5 pogodaka, karijeru je okončao sa desetak nastupa u Izraelu.

Meho Kodro je u Španskoj Primeri uspio ući u “Klub 100” i njegovih 105 pogodaka u Primeri i danas su nedosanjan san za vrhunske napadače koji su se okušali u istoj.

Meho je ubilježio 2 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije i 13 nastupa za najbolju selekciju Bosne i Hercegovine, postigao je 3 pogotka, a najupečatljiviji je bio u pobjedi nad Slovenijom u gostima.

Bio je prvi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine u susretu sa ekipom Fortune iz Dizeldorfa 1995. godine.

Sretan rođendan kapitenu!

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x