Hadžikadić poručio: Sram vas bilo! Natjerali su učesnike Marša mira da sačekaju da se gospoda uslika

Podijelite ovaj članak:

Uvijek mi je čast učestvovati na Maršu mira, u znak sjećanja na ubijene u genocidu, ali i zbog doprinosa spriječavanju zaborava na najveći zločin počinjen na tlu Evrope od drugog svjetskog rata.

Nije sjećanje važno samo za Bošnjake, Bosance i Bosnu i Hercegovinu, već i za cijelu Evropu i svijet. Genocid u Srebrenici treba služiti kao opomena za buduća vremena i podsjećanje na to šta se može dogoditi kada se tolerišu fašističke ideologije i kada se dopusti da ono najgore u ljudima dominira.

Posebno sam bio ponosan ova tri dana odavati počast žrtvama genocida, preživjelim i njihovim porodicama hodanjem zajedno sa Bosancima i Hercegovcima iz cijelog svijeta, Australijancima, Amerikancima, Italijanima, Turcima, mladima i starima i svima drugima koji su došli ponukani žalom za brutalno prekinutim životima. 

Ipak, politika čak ni u ove dane ne može pokazati poštovanje prema učesnicima Marša mira, žrtvama genocida i njihovim porodicama.

Pred kraj i na samom kraju Marša mira, nakon tri dana hodanja i iscrpljenosti, natjerali su učesnike – mlade, stare, pa čak i djecu, da čekaju na suncu dok se poredaju gospoda Bećirović, Murphey, Duraković, Nikšić i Šteta da prvi uđu sa kolonom i uslikaju se za medije. Tako smo čekali i zbog Novalića i drugih prošlih godina. Ponižavanje i izrugivanje građanima, a posebno žrtvama.

Mirsad Hadžikadić, Facebook

Ovi dani ne smiju biti uprljani nikakvim jeftinim ličnim promocijama, privilegijama i neiskrenim političkim govorima. 

Političari mogu doći na čelo Marša mira samo ako učestvuju u njemu sva tri dana. 

Za sve drugo, za svu ovu bezobzirnu samopromociju, mogu samo reći SRAM VAS BILO. Sram vas bilo svake kapi prolivene krvi nevinih žrtava i svake suze ožalošćene majke. 

I savjetovao bih im da posvete vrijeme i sredstva da se ovaj put od Nezuka do Potočara proglasi Otvorenim historijskim časom, da se može posjetiti cijelu godinu u različitim vremenima trajanja i modusima posjete, da se iskoristi za poboljšanu organizaciju Marša mira i druge ekonomske inicijative koje će omogućiti sve bolje modalitete ovog posebnog historijskog časa, poručio je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Hadžikadić poručio: Sram vas bilo! Natjerali su učesnike Marša mira da sačekaju da se gospoda … […]

[…] Hadžikadić poručio: Sram vas bilo! Natjerali su učesnike Marša mira da sačekaju da se gospoda … Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x