Mislimo da je štetna: Da li znate da kafa ima i ljekovita svojstva?

Podijelite ovaj članak:

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, a osim što je poznata po svojem okusu i sposobnosti da nas razbudi, također ima neka potencijalna ljekovita svojstva. Evo nekoliko primjera:

  1. Poboljšava mentalnu budnost i koncentraciju: Kofein, glavni aktivni sastojak u kavi, djeluje kao stimulans na središnji živčani sustav, poboljšavajući mentalnu budnost, pažnju, koncentraciju i reakcijsko vrijeme.
  2. Poboljšava fizičku izdržljivost: Kofein može povećati razgradnju masti i povećati oslobađanje adrenalina, što može poboljšati fizičku izdržljivost i sportske performanse.
  3. Antioksidativna svojstva: Kava sadrži antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, smanjujući oksidativni stres i rizik od određenih bolesti.
  4. Smanjuje rizik od nekih bolesti: Nekoliko studija povezalo je redovitu konzumaciju kave s smanjenim rizikom od određenih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest i određene vrste raka.
  5. Poboljšava raspoloženje: Kofein može djelovati kao blagi antidepresiv, pomažući u poboljšanju raspoloženja i smanjenju rizika od depresije.
  6. Pomaže u smanjenju rizika od bolesti jetre: Nekoliko studija sugerira da redovita konzumacija kave može smanjiti rizik od bolesti jetre, uključujući cirozu i bolest masne jetre.

Važno je napomenuti da se pojedinačni odgovori na kafu mogu razlikovati ovisno o genetici, prehrambenim navikama i općem zdravlju. Također, previše kofeina može imati negativne učinke, poput nervoze, nesanice, ubrzanog otkucaja srca ili želučanih problema, pa je važno konzumirati kafu umjereno. Osobe koje imaju određene zdravstvene probleme ili trudnice trebale bi se posavjetovati sa svojim lijekarom o tome koliko kafe je sigurno konzumirati.

Koliko kafe dnevno se smije konzumirati

Preporučene količine kafe koje se mogu konzumirati dnevno mogu varirati ovisno o individualnim faktorima poput osjetljivosti na kofein, zdravstvenom stanju i drugim prehrambenim navikama. Međutim, opće smjernice sugeriraju umjeren unos kofeina. Evo nekoliko preporuka:

  1. Umjerena konzumacija: Većina zdravih odraslih osoba može konzumirati umjerene količine kofeina, što obično odgovara otprilike 200-400 miligrama kofeina dnevno. To je otprilike količina sadržana u 1-2 šalice kafe. Međutim, treba imati na umu da će osobe s većom osjetljivošću na kofein možda morati ograničiti unos na manje količine.
  2. Pazite na dodatne izvore kofeina: Kofein se nalazi ne samo u kafi, već i u drugim pićima poput čaja, energetskih napitaka i soda, kao i u čokoladi i određenim lijekovima. Stoga je važno uzeti u obzir sve izvore kofeina u vašoj prehrani prilikom određivanja ukupne konzumacije.
  3. Individualizirajte svoj unos: Ako primijetite bilo kakve negativne učinke od konzumacije kofeina, poput nervoze, nesanice, ubrzanog otkucaja srca ili želučanih problema, možda ćete trebati smanjiti unos ili ga potpuno izbjegavati.
  4. Kontraindikacije: Osobe koje imaju određene zdravstvene probleme poput visokog krvnog tlaka, problema s spavanjem, gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB), ili trudnice, možda će morati ograničiti unos kofeina pod nadzorom svog liječnika.
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x