Nisu svi magnezijumi isti, evo za šta se koji koristi

Podijelite ovaj članak:

Pripremila: Azra Mahmutović za Senzor.ba.

Nisu svi proizvodi koji sadrže magnezij isti iz nekoliko razloga:

  1. Oblik magnezija: Magnezij može biti dostupan u različitim oblicima, poput magnezijevog oksida, magnezijevog citrata, magnezijevog glicinata i drugih. Svaki od ovih oblika ima različitu apsorpciju i biodostupnost, što može utjecati na njegovu učinkovitost i primjenu.
  2. Dodatni sastojci: Proizvodi koji sadrže magnezij mogu imati različite dodatne sastojke, poput vitamina, minerala ili biljnih ekstrakata, koji mogu dodatno poboljšati apsorpciju ili pružiti dodatne zdravstvene koristi.
  3. Kvaliteta sastojaka: Kvaliteta sirovina i postupci proizvodnje mogu varirati među različitim proizvođačima, što može utjecati na kvalitetu i učinkovitost proizvoda.
  4. Doziranje: Različiti proizvodi mogu sadržavati različite količine magnezija po dozi. Doziranje može varirati ovisno o svrsi proizvoda i potrebama korisnika.
  5. Brandovi i cijene: Različiti proizvođači mogu imati različite marke proizvoda, a cijene također mogu varirati ovisno o brandu, kvaliteti i dodatnim sastojcima.


Različiti oblici magnezija imaju različite karakteristike i koriste se za različite svrhe.

Evo nekoliko uobičajenih oblika magnezija i za što su korisni:

  1. Magnezijev citrat: Magnezijev citrat je oblik magnezija koji se dobro apsorbira u crijevima. Koristi se za poboljšanje probave, poticanje crijevne pokretljivosti te za opuštanje mišića i smanjenje grčeva.
  2. Magnezijev glicinat: Magnezijev glicinat je oblik magnezija koji je dobro apsorbiran i ima visoku biodostupnost. Koristi se za potporu zdravlju živčanog sustava, za opuštanje mišića i smanjenje stresa te za potporu kvalitetnom spavanju.
  3. Magnezijev oksid: Magnezijev oksid je oblik magnezija koji se koristi za potporu probavi, kao laksativ te za ublažavanje zatvora. Međutim, apsorpcija magnezijevog oksida nije tako dobra kao kod drugih oblika, pa se često koristi za tretiranje gastrointestinalnih problema.
  4. Magnezijev taurinat: Magnezijev taurinat je oblik magnezija koji se koristi za potporu zdravlju srca i kardiovaskularnom sustavu te za smanjenje razine stresa i anksioznosti.
  5. Magnezijev klorid: Magnezijev klorid je oblik magnezija koji se često koristi u obliku magnezijevih kupki ili losiona za opuštanje mišića, ublažavanje bolova i smanjenje upale.

Svaki od ovih oblika magnezija ima svoje prednosti i koristi se za različite svrhe. Prije uzimanja dodataka magnezija, preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom kako biste odabrali najprikladniji oblik magnezija za svoje potrebe i zdravstveno stanje, piše Senzor.ba.

Zbog ovih razlika, važno je provjeriti sastav i kvalitetu proizvoda prije kupnje kako biste bili sigurni da odgovara vašim potrebama i očekivanjima. Također, uvijek je preporučljivo konzultirati se s ljekarnikom ili stručnjakom za prehranu pri odabiru dodataka prehrani kako biste dobili najbolje savjete o odabiru najprikladnijeg proizvoda za vaše potrebe.

Senzor.ba

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Nisu svi magnezijumi isti, evo za šta se koji koristi […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x