Mjesto kod Banje Luke na listi najboljih sela za turiste

Podijelite ovaj članak:

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu koja daje odgovor koja su to trenutno najbolja turistička sela na svijetu. Lista sadrži 32 ruralna mjesta koja treba posjetiti u sljedećoj godini.

Ova lista je zaista veliki pomak u odnosu na uobičajene liste “instagramičnih” mjesta u poznatim turističkim destinacijama. UNWTO se u posljednjim godinama fokusira na odgovorni turizam, pa su ova sela odabrana zbog načina na koji povećavaju broj turista bez uništavanja onoga što oni dolaze da vide ili dožive, piše tumagazin.rs.

(VIDEO) Ama ima Bosne i ima mene u Bosni

Ovo je prije svega priznanje ruralnim destinacijama koje su prihvatile turizam na najbolji način, turizam je pokretač razvoja. Pored toga, turizam stvara i nove prilike za radna mjesta i prihode, istovremeno čuvajući i promovišući vrijednosti i proizvode bazirane u zajednici, saopšteno je iz UNWTO.

Inicijativa takođe odaje priznanje selima za njihovu predanost inovacijama i održivosti u svim aspektima. To su ekonomski, društveni i ekološki aspekti, i cijeli fokus je baziran na razvoju turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja.

Ukupno 32 sela širom svijeta se nalaze na listi, i ne postoji rangiranje. Umjesto toga, destinacije su navedene abecednim redom prema imenu zemlje. Svaka zemlja je nominovala do tri sela, a samo je Španija uspjela da ima sva tri svoja sela na popisu.

Inicijativa “Najbolja turistička sela” promoviše borbu protiv ruralne depopulacije, unapređuje rodnu ravnopravnost, inovacije, infrastrukture i ulaganja. Osim toga, promoviše i smanjenje regionalne nejednakosti u prihodima i razvoju, sve uz sprovođenje održivog turizma i smanjenju štetnih emisija i otpada.

Iz zemalja regiona, na listi se nalazi Bled iz Slovenije, a u sljedećem krugu će biti dodata i Krupa na Vrbasu.

banjaluka.net

Naša domovina ima najbolji turistički film na svijetu

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.com/cs/register?ref=FIHEGIZ8

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x