Moderno robovanje: Odricanje prava na vlastiti stav i kičmu zbog interesa

Podijelite ovaj članak:

Da li vi smatrate da ne postoje robovi i robovlasnici. Da ne postoje podanici i posilni. Da li misite da je robovlasništvo ukinuto?


Ukoliko ste od onih koji su tako pomislili ili misle, neka znate – grdno se varate!


Najbolji, svakodnevni i eklatantan primjer robovlasničkog odnosa danas možemo uočiti primarno u političkom djelovanju a generalno i u svim sferama našeg društva, po istoj ili sličnoj matrici na istim ili sličnim postulatima.
Društveno najveću pošast, a i posljedično najveću dekadenciju društva predstavlja robovanje prema političkoj stranci i ideologiji po svaku cijenu i još gore robovanje krupnim ribama iz stranke – robovanje političarima.
Gotovo svakodnevno svjedočimo tom robovsko-kmetsko-podaničkom odnosu ako pratimo vokabular, diskurs i narative, količinu zatrovanosti, podaništva i licemjerja koje se ispaljuje od strane robova-botova [robobot] putem društvenih mreža. Niti jedan robobot neće očite greške svojih stranaka i političara priznati, a kako bi stvar bila čak i gora, trude se robobotovi svojim skromnim mogućnostim da za svoje vlasnike i u njihovo ime i sakriju i slažu, da prebace krivicu i kritikuju neke druge, a drvlje i kamenje ospu na one koji iznesu argumente kojima dokazuju loš rad ili potez tog političara ili stranke.


U habitusu tog robobota je potreba da glorificira rad „svojih“ političara koji su gluho bilo defacto i njegovi vlasnici, time što kroz prerogative lažnih alibija i argumenata, brani neodbranjivo, izazivajući nerijetko podsmijeh i javnu osudu, ali robobot ne posustaje.
Robobot vidi samo i iskljucivo lošu politiku drugih političara [defacto vlasnika protivničkih robobotova] i drugih stranaka i tu je u upućivanju kritike, nerijetko upotrebom grubih i vulgarnih riječi, najglasniji u kritikovanju, taj nihilista, tada zna sve i ima sve informacije, ali kada njegov političar zezne stvar onda ni mukajet, još se poneki drznu da brane čak i očite greške, dokazana i presuđena nedjela, tražeći opravdanja, olakšavajuće okolnosti, prebacujući krivicu na druge…
Mora se reći, razlog robovanju iako nekada izgleda kao da se robobot postaje onako, jer budete selektovani ili da su robobotovi kao takvi nastali spletom nekih nrznanih prilika, robovanje je većinom direktno propotrcionalno stepenu zaduženosti roba prema političaru, stranci ili određenoj interesnoj grupi, ima robova koji su dužni zrlenim, crvenim, plavim, narandžastim, ljubičastim i kakvim sve ne. Ima i onih koji se nude da postanu robobotovi, pa vuku za ruku političare, obilaze sjedišta partija i stranaka, lajkaju statuse i nebuloze koje vlastodršci ispaljuju, svjesno se nude za status porobljenih.

Na kraju, kako ne bi bilo zabune, robobotova ima u svim dresovima, i ništa manje važno i robobotovi mijenjaju dresove, ovisno o tome ko je onaj ko im u datom momentu može ispuniti prohtjeve – pa bi mogli reći ova relacija, obostrano prihvaćena i obostrano interesno motivisana predstavlja svojevrsni dobrovoljno zajedničkointeresni poslovni odnos.
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x