Muftija Dudić: Noć kaderska – Od Njegove sveobuhvatne svemoći tražiti oprost od grijeha

Podijelite ovaj članak:

Mubarek noć Lejletul-kadr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

„Ovih dana tragamo, tražimo. Nadamo se da ćemo biti sretnici da se baš nama otvori Božija milost da je pronađemo, noć vredniju od hiljadu mjeseci – Lejletul-kadr“, kazao je povodom ove mubarek noći predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić.

Podsjetio je da smo u ovom mubarek mjesecu predani mnogostruko pojačanim ibadetima, te da se uz mukabele, teravije i noćne namaze svakodnevno trudimo da upotpunimo blagodatne ramazanske dane.

„A opet sve to stavljamo po strani u odnosu na Lejletul-kadr i promišljanje o Allahovoj mudrosti i veličini da nam dovoljno približi njen dolazak, a iznova da ne budemo posve sigurni koje večeri pada“, kazao je muftija.

U razgovoru za Agenciju MINA muftija Dudić je kazao da nam Bog daje uputu, smjernice, putokaze, a naš odabir nas određuje jesmo li sretnici ili nismo.

„Ako pratimo Njegove naputke, kako god da bude i kada god da bude, na dobitku smo jer svaku ramazansku večer žudno okrećemo prsa ka kibli, ponizno padamo na sedždu Stvoritelju, ispravljamo dlanove u dovi i upućujemo molbe…“, naglasio je muftija.

Dodao je da „iz dana u dan povećavamo intenzitet vlastite duhovnosti i žudnje za Božijom milošću, te pomalo maštamo, tačnije miješamo nadanja, očekivanja i strepnje – šta ako smo odabranici i ako se pred nama otvore nebesa, šta tražiti tog trenutka od Vlasnika Arša i Stvoritelja svega što postoji?“

Mufija Dudić je u razgovoru istaknuo i da se postavlja pitanje koja je to molba dostojna tog trenutka, a da ne budemo nepravedni ni prema sebi, ni prema svojim bližnjim, niti svom narodu i ummetu muslimanskom.

„Šta je to dovoljno veliko da bismo njime obuhvatili sve i prema svemu bili jednaki i pravedni? Da tražimo bilo što materijalno – nije vrijedno tog trenutka, jer materija je propadljiva i prije ili kasnije će ispariti. Da tražimo zdravlje – koliko god da živimo opet ćemo umrijeti, taman da nam je vijek dug kao Nuhu, a.s. – hiljadu manje pedeset godina, doći će trenutak kada se duša vraća svome Gospodaru. Da tražimo položaje, namjesništva, utjecaje i ugled među svijetom – zar nisu svi mudri mu’mini bježali od položaja jer su znali da će ih to upropastiti i na dunjaluku i na ahiretu“, naveo je muftija Dudić.

Naglasio je da ipak, postoji nešto što je sveobuhvatno i što nam svima podjednako treba, te čime ćemo svi biti sretnici i čini mi se da je smisao cjelokupnog našeg življenja u tome da ga dosegnemo.

„Grješnici smo, stvoreni kao ljudi, ne kao meleki. U našem životu, ma koliko se trudili, počinili smo javne ili tajne grijehe, stvoreni smo nejakim da se odupremo svakom izazovu kojim nas Stvoritelj kuša… I to je odlika svakog insana. Zato je najpreče i najobuhvatnije u traganju za Kaderskom noći, u nadanju da smo dosegli trenutak otvaranja nebesa i da nam se Milostivi smilovao i učinio od sretnika, od Njega, Njegove sveobuhvatne svemoći tražiti oprost od grijeha, za sebe, svoje bližnje, svoj narod i cijeli muslimanki ummet“, kazao je muftija.

Poručio je da trebamo moliti lijepim dovama, skrušeno i ponizno, da nas Bog očisti od grijeha i učini dostojnim Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovih dobrih i iskrenih sljedbenika.

„Najfadilnije je da svaku noć probdijemo u traženju oprosta, da se što više družimo s Kur’anom Plemenitim i upućujemo dove, poput ove tako jednostavne, a tako veličanstvene: Allahumme inneke afuvun tuhibul afve fafu anna / Allahu, Ti opraštaš i voliš opraštanje, pa nam oprosti. Amin“, zaključio je muftija dr. Mevlud-ef. Dudić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x