Na svijetu postoji između 7 i 10 hiljada različitih sorti paradajza

Podijelite ovaj članak:

Paradajz (Solanum lycopersicum) je jednogodišnja biljka iz porodice pomoćnica koja potječe iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja širom svijeta. Ovaj plod je vrlo važan dio mnogih svjetskih kuhinja i poznat je po svojoj raznolikosti, okusu i hranjivoj vrijednosti.

Paradajz je niskokaloričan i bogat vitaminima C i K, kao i beta-karotenom, folatima, kalijem i drugim hranjivim tvarima. Također sadrži antioksidante poput likopena, koji mu daje crvenu boju i povezuje se s brojnim zdravstvenim koristima.

Različite vrste paradajza

Postoji veliki broj sorti paradajza, s različitim bojama, oblicima, veličinama i okusima. Međutim, procjenjuje se da postoji između 7.000 i 10.000 različitih sorti paradajza. Ovo uključuje tradicionalne sorte koje su se uzgajale tijekom stoljeća širom svijeta, kao i nove hibridne sorte koje su rezultat modernog uzgoja. Sorte se razlikuju po svojstvima poput boje (crvena, žuta, narančasta, zelena, crna), oblika (okrugli, ovalni, šljivasti, boc, kuglasti), veličine (od vrlo malih do vrlo velikih) i okusa (slatki, kiselkasti, osvježavajući).

Paradajz je poznat po mnogim zdravstvenim koristima, uključujući:

  1. Antioksidativna svojstva: Paradajz je bogat antioksidansima poput likopena, koji mu daje crvenu boju. Likopen se povezuje s smanjenjem rizika od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, raka i oštećenja očiju.
  2. Zaštita srca: Likopen i druge hranjive tvari u paradajzu mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Konzumiranje paradajza povezano je s poboljšanim krvnim tlakom, razinom kolesterola i funkcijom arterija.
  3. Podrška zdravlju kože: Vitamin C, beta-karoten i druge hranjive tvari u paradajzu mogu pomoći u očuvanju zdravlja kože, smanjenju upala i ublažavanju simptoma određenih kožnih stanja poput akni i ekcema.
  4. Podrška zdravlju očiju: Nutrijenti poput vitamina A, C i likopena mogu pomoći u očuvanju zdravlja očiju, smanjenju rizika od makularne degeneracije i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.
  5. Smanjenje upala: Antioksidansi u paradajzu mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput artritisa, dijabetesa i bolesti srca.
  6. Potpora probavi: Paradajz sadrži vlakna koja su važna za zdravlje probavnog sustava. Konzumiranje paradajza može pomoći u regulaciji probave, smanjenju zatvora i održavanju zdrave crijevne flore.

Ove su zdravstvene koristi samo neki od razloga zašto je paradajz važan dio uravnotežene prehrane i preporučuje se uključiti ga u redovitu prehranu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x