Najcitiranija naučnica iz Bosne i Hercegovine: prof. Adisa Azapagić

Profesorica Adisa Azapagić nagrađena je 2020 godine priznanjem Member of the Order of the British Empire (MBE) - članom Reda Britanske imperije. Ona je redovna profesorica", istraživač hemije na Univerzitetet Manchester, porijeklom je iz Tuzle.
Podijelite ovaj članak:
PROF. ADISA AZAPAGIĆ

Odlikovana od kraljice Elizabete, najcitiranija bosanskohercegovačka 🇧🇦 naučnica je Tuzlanka Prof. Azapagić sa 21,000+ citata i h-indexom od 77 ⚗️🧪

💙 Profesorica Adisa Azapagić nagrađena je 2020 godine priznanjem Member of the Order of the British Empire (MBE) – članom Reda Britanske imperije. Ona je redovna profesorica”, istraživač hemije na Univerzitetet Manchester, porijeklom je iz Tuzle.

💛Izabrana je takodjer u Kraljevsku akademiju za inžinjerstvo (The Royal Academy of Engineering), i to bilo njeno prvo veliko priznanje za njen doprinos inžinjerstvu.

💙Trenutno radi kao profesor i istraživač na The University of Manchester. Osim toga, član je Američkog instituta za hemijski inžinjering.

💛Prof. Adisa Azapagić je diplomirala hemijsko inženjerstvo 1984. godine na Univerzitet u Tuzli – University of Tuzla, i 1988. magistrirala. 1985. godine Azapagić je pokrenula izuzetnu akademsku karijeru na Odsjeku za Hemijsko inženjerstvo, Univerzitet u Tuzli. Od 1985-1992 je obavljala dužnost asistenta u nastavi i istraživanju.

💙1992. godine zahvaljujući stipendiji British Councila preselila u Veliku Britaniju, s namjerom da provede nekoliko mjeseci na usavršavanju na University of Leeds. U toku njenog boravka u Leedsu ponuđeno joj je da produži boravak i uradi doktorat na University of Surrey. Nakon završenog doktorata ponuđen joj je i posao docenta na istom univerzitetu, što je bio i početak njene akademske karijere.

💛Između 2001-2007 bila je i direktor kompanije Industrial Ecology Solutions (IEcoS).

💙Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima: 2010. godine dobila je nagradu Institucije hemijskih inženjera za izuzetna dostignuća u hemijskom i procesnom inženjerstvu. Osvojila je GlaxoSmithKline nagradu za inovacije 2011.

💛Ona predvodi mnoge industrijske suradnje, uključujući projekte s Procter & Gamble, Kraft Foods, Whirlpool Corporation. 2015. osvojila je nagradu Univerziteta u Mančesteru za izuzetnu dobrobit za društvo. Azapagic razvila je preko 10 softvera uključujući softver za izračunavanje ugljičnog otiska na Univerzitetu u Manchesteru (CCaLC).

💙Azapagić je osnivačica i glavni urednik naučnog časopisa, Elsevier održive proizvodnje i potrošnje. Napisala je mnoge knjige i preko 120 vrhunskih istraživačkih radova!

✅Predlažem pod hitno da Akademija nauka i umjetnosti BiH – ANUBiH pozove Prof. Adisu Azapagić u narednom ciklusu da postane član.✅

O prof. Adisi Azapagić može se još mnogo reći, ali samo ću dodati da je ona uzor i “Zmajica” nauke ‼️‼️‼️

Source:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02QTjdCyrCQVSkgacHL4BzzJKdfUzVntg9vmzpiqDLQyQLuQb81JGezFtcqzrHe1Gjl&id=100044151473819&mibextid=Nif5oz
Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://accounts.binance.com/pt-BR/register?ref=S5H7X3LP

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x