Najduži viseći most na svijetu – Vijadukt de Milo

Podijelite ovaj članak:

Vijadukt de Milo po mnogo čemu je specifičan, pa ga često znaju nazvati „faraonska građevina modernog doba“.

To je najduži viseći most na svijetu i najviši most ikada sagrađen, a zanimljivo je da sa svojih 343 metra visine nadmašuje visinu Ajfelovog tornja (324 m), najvećeg ponosa francuske arhitekture. Činjenica da je za njegovu izgradnju bila angažovana kompanija koju je baš Aleksandar Gustav Ajfel osnovao krajem 19. stoljeća. Inače, ova građevinska kompanija je osim Ajfelovog tornja i mosta Vijadukt de Milo, podigla i čuveni Kip slobode u New Yorku.

Ovaj most dug je 2.460 m, nosi ga 7 betonskih pilona, koji, ovisno o konfiguraciji zemljišta ispod, dosežu visinu u rasponu od 78 do čak 245 m. Za dodatno ojačanje postavljena su 154 čelična užeta, a osnova svakog stupa ima površinu od 200 kvadratnih metara i ukopana je u zemlju 16 m. Za potrebe zidanja stubova potrošeno je 85.000 tona betona.

Saobraćajnica E75 na kojoj se nalazi Vijadukt de Milo, najprometniji je putni pravac u Francuskoj, i ujedno najkraća kopnena poveznica između metropola Pariza i Barcelone. Razmak od Pariza do Barcelone iznosi 1.040 km, a ova impozantna megastruktura u Francuskoj prozvana “Most u oblacima”, se nalazi na 650 km od Pariza i na 390 km od Barcelone.

U projektu izgradnje najvećeg visećeg mosta na svijetu, koji je počeo u oktobru 2001. godine i trajao je sve do novembra 2004. godine, utrošeno je oko 400 miliona eura. Izračunato je da će se od naplate putarina ta investicija potpuno otplatiti za 75 godina.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you. 20bet

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x