Najmoćnije oko u životinjskom carstvu: Suri orao

Orlovo oko je najmoćnije u životinjskom carstvu. On ima sposobnost da posmatra zeca i primjeti svaki njegov pokret sa udaljenosti veće od 2 kilometara, vid orla je čak 8 puta jači od vida čoveka.

Koliko daleko orao stvarno može vidjeti?

“Suri orao (Aquila chrysaetos) u idealnim uvjetima može s udaljenosti od preko [2 kilometra] spaziti zeca koji se malo pomakne”, stoji u knjizi The Guinness Book of Animal Records. Neki smatraju da orao vidi čak i dalje!

U orlovim očima nalazi se otprilike pet puta više fotoosjetljivih ćelija nego kod ljudi — Suri orao po kvadratnom milimetru ima oko čak milion čunjića, dok ih čovjek ima 200 hiljada. Skoro je svaki od tih receptora povezan sa jednim neuronom. Zbog toga orlov vidni živac, koji prenosi informacije od oka do mozga, sadrži dvostruko više vlakana nego vidni živac čovjeka. Stoga ne iznenađuje da ove ptice dobro razlikuju nijanse boja!

Očne leće ptica grabljivica kao i drugih ptica posebno su snažne kako bi pticama omogućile da brzo fokusiraju predmet udaljen nekoliko centimetara, a već idućeg trena predmet na velikoj udaljenosti. I u tom pogledu njihove oči daleko nadmašuju sposobnosti očiju čovjeka.

Zašto orao ima tako oštar vid?

Kao prvo, suri orao ima dva ogromna oka koja zauzimaju velik dio glave. U knjizi Book of British Birds navodi se da su oči surog orla “ustvari velike koliko god to najviše mogu biti, a da svojom težinom ne ometaju orlu let”.

G. Admir
G. Admir
Articles: 126
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x