Najpopularnije lozinke na svijetu 123456 i riječ password

Pravilno kreiranje lozinke prvi je korak u zaštiti od zloupotreba na internetu, a najsigurnija je kombinacija slova, simbola i brojeva, ukazali su stručnjaci povodom Svjetskog dana lozinki 2. maja.

Istraživanja pokazuju da je najpopularnija lozinka na svijetu “123456”, dok se reč “password” nalazi na četvrtom mjestu najčešće korišćenih.

Robot koji kuha 5.000 različitih obroka

Prema podacima globalnog istraživanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (NCSC), najpopularniju lozinku na svijetu “123456” koristi čak 23,2 miliona naloga.

Na drugom mjestu je “123456789” koju ima 7,7 miliona naloga, navodi se u saopštenju softverske agencije Namics povodom 2. maja, Međunarodnog dana passworda.

Među top deset lozinki nalazi se i niz prvih slova u gornjem dijelu tastature, “qwerty”, i sama riječ “password” koju upotrebljava više od tri miliona naloga na svijetu, kao i “abc123” i “111111”.

Stručnjaci iz Namicsa navode da je da je korisnik skoro uvijek najslabija karika u bezbjednosnom lancu i ukazuju na značaj obrazovanja u pravilnom kreiranju lozinki.

Jan Keler iz beogradskog odsjeka Namicsa rekao je da problem nastaje kada lozinka nije jedinstvena i dovoljno jaka.

“Dešifrovanje je lako ukoliko su riječi koje se koriste generičke i lako pretpostavljene poput ličnih imena, datuma rođenja ili naziva omiljenih bendova što ugrožava cyber zaštitu”, naveo je on.

Najlakši put do jake lozinke je upotreba riječi koje korisniku zbog nečega znače i njihovo kombinovanje sa simbolima i brojevima, navodi se u saopštenju.

Svjetski dan passworda 2. maj ustanovljen je da bi se ukazalo na značaj lozinke kao prve linije odbrane u digitalnom svijetu i da bi se podigla svijest o tome da najjednostavnije lozinke predstavljaju prijetnju po bezbjednost na internetu.

Željko Komšić: Kada su ljudi odustajali, ja sam imao veću želju da idem naprijed

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x