Robot koji kuha 5.000 različitih obroka

Podijelite ovaj članak:

Brojne tehnološke kompanije rade na razvijanju robota koji mogu kuhati i postavljati cijele obroke, kako za komercijalne tako i za kućne kuhinje.

Jedna od tih kompanija je Moley Robotics sa sjedištem u Londonu, koja bi sljedeće godine trebala objaviti svoj proizvod.

Pričvršćene na šine postavljene na plafon, dvije robotske ruke vise iznad ploče za kuhanje i mogu kuhati više od 5.000 različitih recepata. Vi samo odaberete jelo na ekranu osjetljivom na dodir, dodate u ugrađene posude sastojke koje vam kaže, a robot radi sve ostalo. Može uključiti pećnicu i ploču za kuhanje, pokupiti i odložiti lonce i lopatice, miješati, mutiti i okretati.

Kako bi pomogao u razvoju robota, Moley je koristio usluge profesionalnog kuhara Tima Andersona, koji je još 2011. pobijedio na BBC-jevom MasterChef TV takmičenju.

“Kuhao bih određeni recept s rasporedom kao u kuhinji Moley Robotics-a, moji pokreti bi se snimali, a zatim bi se prenosili na robotske ruke. Te pokrete bi tim za robotiku zatim pojednostavio, a na kraju smo završili s dosljednim programom koji bi proizvodio isto jelo svaki put”, kaže Anderson.

Moleyjev izvršni direktor Mark Oleynik kaže da sistem radi iza staklenog zaslona tako da robotske ruke ne mogu udariti u čovjeka, a kao dodatnu mjeru, ugrađeni su sigurnosni radarski sistemi koji mogu detektirati sve neželjene udare između robota i bilo koje površine i odmah zaustaviti rad, čime se u potpunosti izbjegavaju rizici.

Oleynik dodaje da bi vam robot kuhar doista mogao pomoći u pripremi obroka, ali za svakog kuhara koji želi požuriti s narudžbom, trenutno postoji značajan problem – trošak jer je minimalna cijena Moley robotske kuhinje 150.000 funti.

BBC

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Robot koji kuha 5.000 različitih obroka […]

[…] Robot koji kuha 5.000 različitih obroka Post Views: 36 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x