Najsočnija čokoladna torta: Recept koji svakome uspijeva

Podijelite ovaj članak:

Čokoladna torta je klasik među desertima i omiljena poslastica mnogih. Sočna torta s bogatim čokoladnim okusom savršena je za svečane prilike, rođendane ili jednostavno kad želite počastiti sebe i svoje najmilije. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za sočnu čokoladnu tortu koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje čokolade.

Sastojci za sočnu čokoladnu tortu

Za biskvit:

  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 75 g kakao praha
  • 1 ½ kašičice praška za pecivo
  • 1 ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 240 ml mlijeka
  • 120 ml biljnog ulja
  • 2 kašičice vanilin šećera
  • 240 ml kipuće vode

Za čokoladni fil:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g maslaca

Za glazuru:

  • 150 g tamne čokolade
  • 150 ml slatke pavlake

Priprema sočne čokoladne torte

Priprema biskvita:

  1. Zagrijavanje rerne: Zagrijte rernu na 175°C. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 23 cm tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje i premazati maslacem ili uljem.
  2. Suhi sastojci: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
  3. Mokri sastojci: U drugoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, biljno ulje i vanilin šećer. Dodajte mokre sastojke u smjesu suhih sastojaka i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Dodavanje vode: Polako dodajte kipuću vodu u smjesu, miješajući kontinuirano. Smjesa će biti prilično tekuća, što je normalno.
  5. Pečenje: Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj rerni 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi.

Priprema čokoladnog fila:

  1. Topljenje čokolade: U zdjeli na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite tamnu čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom i maslacem. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Hlađenje: Ostavite fil da se malo ohladi i zgusne, ali da ostane dovoljno mekan za premazivanje.

Sastavljanje torte:

  1. Rezanje biskvita: Ohlađeni biskvit pažljivo prerežite na dva jednaka dijela.
  2. Filovanje: Donju polovinu biskvita stavite na tanjir za posluživanje i premažite je polovinom čokoladnog fila. Zatim stavite gornju polovinu biskvita i premažite ostatkom fila.

Priprema glazure:

  1. Topljenje čokolade: U zdjeli na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite tamnu čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Premazivanje: Prelijte glazuru preko torte, ravnomjerno je raspoređujući po vrhu i stranama torte.
  3. Hlađenje: Stavite tortu u frižider na najmanje sat vremena kako bi se glazura stvrdnula i svi okusi proželi.

Posluživanje

Sočnu čokoladnu tortu poslužite hladnu, uz kuglu sladoleda od vanilije ili šlag. Ova torta će oduševiti vaše goste svojim bogatim okusom i sočnošću. Uživajte!

Ovaj recept je savršen za sve ljubitelje čokolade i garantuje nezaboravan desert koji će se rado pamtiti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x