Najveća džamija u Africi ima munaru visoku 210 metara

Podijelite ovaj članak:

U najvećem gradu Maroka, Casablanci, nalazi se jedna od najvećih i najljepših džamija na svijetu koju odlikuju brojne posebnosti.

Džamija Hassana II najveća je džamija u Africi i treća po veličini u svijetu. Ispred nje su Mesdžidul-Haram u Meki i Poslanikova džamija u Medini, a navodno upravo zbog poštovanja prema tim svetim mjestima, arhitekti su odlučili da ih džamija u Casablanci ne nadmaši veličinom.

Ova velebna građevina završena je 1993. godine, a projektirao ju je francuski arhitekt Michel Pinseau. Džamija je nazvana po marokanskom kralju Hasanu II, a gotovo sav materijal je upravo iz Maroka, samo su neka stakla dopremljena iz Venecije.

Proporcije džamije su 200×100 metara, a sagrađena je neposredno pored mora. Munara je visoka 210 metara i najviša je u svijetu.

Iako sama riječ “munara” potiče od arapskog jezika i znači svjetionik, na vrhu ove se zapravo i nalazi pravi svjetionik koji navodi brodove jer se džamija nalazi tik uz obalu. Također, na vrhu je postavljen i laser koji baca svjetlost u dužini 30 kilometara prema Mekki pokazujući na taj način vjernicima smjer kible.

U džamiji se nalazi škola za izučavanje Kur'ana, hamam, velika knjižnica, muzej o historiji Maroka i prostorija za konferencije. U dvorani za molitve može stati 20.000 osoba.

Najizrazitija posebnost ove džamije jest njena lokacija. Gotovo polovina džamije leži iznad Atlantskog oceana tako da vjernici tokom molitve kroz stakleni pod mogu promatrati valove. Također ima i pokretni krov pa tokom vedrih večeri vjernici mogu uživati i u pogledu na zvijezde.

Svakodnevno, a posebno tokom mjeseca Ramazana džamiju posjećuju vjernici iz cijeloga svijeta. S obzirom na njenu veličanstvenu ljepotu, ulazak u džamiju dopušten je i posjetiteljima koji nisu muslimani.

Klix

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Najveća džamija u Africi ima munaru visoku 210 metara […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x