Nakon spaljivanja Kur'ana u Štokholmu, Iračani upali u švedsku amabasadu u Bagdadu, osoblje je na sigurnom

Podijelite ovaj članak:

Prosvjednici su probili perimetar švedskog veleposlanstva u Bagdadu u četvrtak, dan nakon što je prosvjednik zapalio primjerak Kur'ana u Švedskoj.

Prosvjede u glavnom gradu Iraka naredio je moćni irački šiitski predvodnik Muqtada al-Sadr, koji je također pozvao na protjerivanje švedskog ambasadora u Bagdadu.

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama prikazuju neke prosvjednike kako se penju preko zabarikadiranog zida ispred ambasade. Nije jasno koliko su duboko ušli u zgradu prije nego što su se povukli.Švedska je rekla da je njezino osoblje sigurno. “Dobro smo informirani o situaciji. Osoblje naše ambasade je na sigurnom i Ministarstvo vanjskih poslova je u redovnom kontaktu s njima”, rekao je CNN-u press služba švedskog ministarstva vanjskih poslova.

Irački sigurnosni izvor potvrdio je za CNN da je incident završen. Novinska agencija AFP izvijestila je da su prosvjednici bili unutar kompleksa oko 15 minuta.

Prosvjedi u Bagdadu uslijedili su nakon incidenta u švedskoj prijestolnici Štokholmu u srijedu, kada je muškarac zapalio primjerak islamske svete knjige ispred džamije. Slike događaja pokazale su da je on bio jedina osoba osim svog prevoditelja na demonstracijama, koje su se poklopile s muslimanskim praznikom Kurban-bajramom, jednim od najznačajnijih u islamskom kalendaru.

Al Sadr je zahtijevao od vlasti da povuku iračko državljanstvo Salwana Momike – organizatora prosvjeda spaljivanja Kur'ana u Štokholmu – koji je emigrirao iz Iraka i otišao u Švedsku prije pet godina.

“Ako je sloboda govora zajamčena Iraku i svijetu, onda vjernici moraju izraziti svoje stavove o spaljivanju svetih knjiga – kroz masovne bijesne prosvjede protiv švedskog veleposlanstva u Iraku”, rekao je Al Sadr.Muslimanske zemlje i islamske organizacije osudile su spaljivanje Kur'ana u Stokholmu. Iran je taj čin nazvao “provokativnim”, a Kuvajt je rekao da je to “opasan provokacijski korak”.

Organizacija islamske suradnje [OIC], Arapska liga i Vijeće za suradnju u Zaljevu zasebno su izrazili oštru osudu događaja.

Maroko je u srijedu opozvao svog ambasadora u Švedskoj, a Irak i Saudijska Arabija oštro su osudili taj čin. U četvrtak su Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali švedskog ambasadora u Abu Dhabiju kako bi prosvjedovali zbog incidenta spaljivanja Kur'ana, objavila je državna novinska agencija UAE WAM.

Početkom januara ove godine irački prosvjednici sukobili su se sa snagama sigurnosti ispred švedske ambasade zbog odvojenog incidenta spaljivanja Kur'ana u Štokholmu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x