Švedska: Dok Kur'an pale svakodnevno, paljenje Tore i Biblije je zabranjeno

Podijelite ovaj članak:

Dvojica šveđana, 34 i 56 godina, htjeli su da spale jevrejsku svetu knjigu Toru nakon provokacija, Rasmusa Paludana, na kojima je spalio Kuran. Jedan od njih je zaglavio u birokratiji, a drugi je povukao prijavu.
Proteklih dana u medijima se proširila informacija da će ispred izraelske ambasade biti održane demonstracije na kojima će biti spaljen primjerak jevrejske svete knjige Tore. Najava je izazvala žestoke reakcije, uključujući i izraelskog ambasadora u Štokholmu, Ziva Neva Kulmana, koji na Twitteru piše da su “poslednjih dana bili zauzeti kako bi spriječili incident mržnje.


Kako je prenio DN, riječ je o 34-godišnjaku koji je poslao zahtjev za izvođenje demonstracija, gdje će biti spaljena Tora, a možda i Biblija. “Spaljivanje svetih knjiga je pomalo odvratno, ali ja sam ljut i to radim da bih imao diskusiju”, rekao je 34-godišnjak za DN.
Očito da je ambasador Izraela bio vrlo uvjerljiv kad je uspio vlasti odvratiti od izdavanja dozvole za ovu provokaciju. Za spaljivanje Kur'ana očito nema nikakvih smetnji, ni birokratskih zavrzlama.
Inače, da podsjetimo naše čitaoce kako su prošli ovi što su do sada vrijeđali Poslanika Muhammeda a.s., neće ako Bog da ni Paludan dugo uživati u vrijeđanju dvije milijarde muslimana, kakvu god zaštitu imao.


Prvi je bio Kurt Westergaard, koji je u danskom časopisu Jyllands-Posten. Kad je obolio od raka i bio na smrtnoj postelji, izvinjavao se muslimanima. Sad je vjerovatno već u najvećem džehenemu, a džehenem još na ovom svijetu je doživio švedski karikaturist Lars Vilks je bio više čuvana osoba od Kralja Švedske, ali je završio u plamenu i on i oni koji su ga čuvali, nakon neobjašnjive saobraćajne nesreće.
Urednik u Sydsvenskan, Peter Melin, umro je na radnom mjestu samo par sati nakon što je objavio karikature u ovom časopisu.

/Muhamed Mahmutović, 1.2.2023./

Subscribe
Notify of

4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Švedska: Dok Kur'an pale svakodnevno, paljenje Tore i Biblije je zabranjeno […]

[…] Švedska: Dok Kur'an pale svakodnevno, paljenje Tore i Biblije je zabranjeno […]

[…] Sidik Gunić/FB Švedska: Dok Kur'an pale svakodnevno, paljenje Tore i Biblije je zabranjeno Post Views: 1 Podijelite ovaj […]

[…] Švedska: Dok Kur'an pale svakodnevno, paljenje Tore i Biblije je zabranjeno […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x