Narasla snaga domaćeg biznisa: Bh. privrednici preuzimaju podružnice stranih brendova

Podijelite ovaj članak:

Trend porasta domaćih, a opadanja stranih akvizicija koji potvrđujući snagu ojačalog domaćeg biznisa prisutan je od 2020. godine i pojave pandemije.

Informacija da je Petar Ćorluka nedavno kupio firmu Schmid Maissau u Austriji sa više od sto godina tradicije u proizvodnji medenjaka, samo je jedna u nizu koje potvrđuju naraslu snagu domaćeg biznisa.

Ćorluka, koji je prema magazinu Nedeljnik drugi najbogatiji čovjek u Bosni i Hercegovini, preselit će proizvodnju austrijskog brenda medenjaka u čapljinsku Lastu, koju je nakon stečaja uspješno podigao na noge.

Ova akvizicija slijedi niz preuzimanja poznatih stranih brendova od domaćih privrednika, koja su se dogodila u 2022. godini.

Tako su domaći investitori kupili podružnicu Securitas BH Sarajevo poznatog globalnog brenda Securitas.

Securitas BH nastao je tako što su vlasnici zaštitarske agencije Alarm West Sarajevo 2010 prodali svoju komaniju švedskom brendu, a sada su je, kada je izrasla u moćnu kompaniju, putem firme Sec One ponovno otkupili. Njima se pridružio i Ismir Mirvić, bh. investitor s američkom adresom, piše Indikator.

Još jedna bh. podružnica poznatog brenda – austrijskog Tondacha – prešla je u domaće ruke. Kompaniju iza koje stoji renomirano ime u području građevinskih materijala od austrijskih vlasnika preuzeo je Jasmin Hošo krajem listopada prošle godine u postupku restrukturiranja Wienerberger grupe. Hošo koji je imao 20-postotni udio postao je 100-postotni vlasnik Tondacha.

U oktboru prošle godine dogodio se još jedan uspješan posao domaćih privrednika. Domaće investitori iz kompanija TAK d.o.o. Sarajevo i OKAC d.o.o. Goražde kupili su od američkog Grasso Holdinga 50-odstotni udio u kompaniji za proizvodnju sportske, lovačke i gospodarskog streljiva Pobjeda Tecnhology Goražde za 10 miliona KM. Tako je ova kompanija koja je prije Amerikanaca bila u vlasništvu ruske tvornice streljiva Ulianovsk konačno prešla u domaće ruke.

Ovom treba dodati i preuzimanja podružnica Sberbank Europe u Bosni i Hercegovini od ASA banke i Nove banke, čime domaći kapital prvi put igra značajniju ulogu u bankarskom sektoru.

Trend porasta domaćih, a opadanja stranih akvizicija, portal Indikator.ba. registrirao je u svojim izvještajima o spajanjima i preuzimanjima koji publikuje kvartalno i na godišnjoj osnovi, potvrđujući snagu ojačalog domaćeg biznisa.

Ovaj trend, prema istraživanjima portala prisutan je od 2020. godine i pojave pandemije.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x