Naučite zajedno sa članovima svoje porodice ovu dovu!

Naučite zajedno sa članovima svoje porodice ovu dovu!

Ova dova, po preporuci Poslanika, alejhi selam, dobra je uz Božiju pomoć za otklanjanje brige, tuge, depresije i drugih bolesti. Sinoć sam slušao predavanje, jednog od alima iz Medine, u kojem je ispričao slučaj svoga komšije, a koji je ozdravio uz Božiju pomoć, učeći ovu dovu dvije sedmice.

Naime, doktori su mu bili ustanovili opasnu bolest na jetri, tako da je zbog dijagnoze bolesti, koja nije baš dobro obećavala, pao u stanje straha i depresije.

Kaže, da je ovaj njegov komšija, 14 dana učio dvije dove, čekajući operativni zahvat. Nakon dvije sedmice, kada je otišao da izvrše operaciju, bio je potpuno zdrav, što je doktore začudilo.

– Dovu Junusa, a.s., „La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu minez-zalimin!” (Nema Boga osim tebe, Slavljen neka Si, ja sam se prema sebi ogriješio).

– I dovu (koju vam preporučujem da je naučite), a koju je spomenuo Poslanik, alejhi selam, a ista se nalazi u zbirkama hadisa, kod Buharije i Muslima.

Ova dova glasi:

لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ الْعَظِيْمُ الْحَلِيْمُ، لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيْمُ، لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَرَبُّ اْلأَرْضِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيْمُ

La ilahe ille-l-Lahu-l-azimu-l-halimu, la ilahe ille-l-Lahu Rabbu-l-Arši-l-azimi, la ilahe ille-l-Lahu Rabbu-s-Semavati ve Rabbu-l-Erdi ve Rabbu-l-Arši-l-kerim”

Nema boga osim Allaha, Velikog i Blagog. Nema boga osim Allaha, Gospodara Prijestolja velikog. Nema boga osim Allaha, Gospodara Nebesa i Gospodara Zemlje, Gospodara Prijestolja milostivog. (Prenose Buhari 7/154, Muslim 4/2092)

P.S. Svakako, onaj ko je pogođen nekom od bolesti, obavezno se liječi na osnovu uputa ljekara, ali uz medicinsko liječenje, vjernik treba da koristi i dovu, tražeći od Allaha olakšanje i lijeka. Posebno dove, koje se prenose od Poslanika, alejhi selam

prof.islamske vjeronauke Saudin Cokoja

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Naučite zajedno sa članovima svoje porodice ovu dovu! Ulu džamija – Aja Sofija Burse Post Views: 26 […]

[…] Naučite zajedno sa članovima svoje porodice ovu dovu! Post Views: 173 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x