Ne zaboravimo naše majke heroine, simbole bošnjačkog stradanja

Podijelite ovaj članak:

Majka, vječita inspiracija i potreba da se o njoj kao fenomenu ljubavi, milosti, nježnosti, požrtvovanosti piše i zauzima uvijek prvo mjesto. Majka je centar svijeta, potreba, izvor ljubavi. Majka, jedna i jedina, neponovljiva i nenadoknadiva. Majka odraz sabura, majka Bošnjakinja simbol ponosa, dostojanstva i prkosa. Ustrajni pregalac u odgoju čovječanstva.

Tragedija i bol koje su preživjele dvije hrabre majke Hava Tatarevic i Nazija Beganovic 1992. godine ne mogu se ni pojmiti. 

Majka Hava Tatarević na slici lijevo je primjer žene heroine. Ona je naše nadahnuće od sad pa do kijametskog dana. Majka koja je u jednom danu izgubila šest sinova i muža, iz kuće su joj izvedeni, ubijeni i u jamu Tomašicu bačeni. Zločinci su zulum provodili, ali Jedan vidi sve. Ona je ostala da svjedoči i prkosi. Ostala je majka Hava da ispisuje svoju knjigu života, natopljenu majčinskim suzama.

Majka Nazija Beganović na slici desno, vratila se svome Gospodaru prije sedam godina, kada je prestalo je da kuca veliko srce 71-godišnje majke i supruge, kojoj su tokom genocida ubijena šestorica sinova i muž. Njeni najmiliji su ubijeni 1. juna 1992. godine, kada su srpske vojne jedinice u Bijelom Potoku kod Zvornika izdvojili 700 muškaraca iz nekoliko naselja. Među stotinama muškaraca su bili i Nazijini sinovi Muriz, Beriz, Idriz, Feriz, Ramo i Fahrudin, te muž Mustafa. Nazija se poslije rata vratila u naselje Đulići, gdje je živjela u obnovljenoj porodičnoj kući, nadajući se da će pronaći kosti svojih najmilijih. Tokom dvadesetogodišnjeg traganja, ova bošnjačka heriona je tek doživjela da ukopa muža i sinove Idriza i Muriza.

Ove naše majke su naše nadahnuće od sad pa do kijametskog dana. Žena Bošnjakinja je vjekovima bila bedem nesalomljivi, dostojanstveni čuvar granica islama, neumorni pregaoci na očuvanju istinskih islamskih vrijednosti.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ne zaboravimo naše majke heroine, simbole bošnjačkog stradanja […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x