Neformalna grupa građana uputila protesno pismo zbog postavljanja bilborda sa naslovom “Mi vjerujemo u vas”

Podijelite ovaj članak:

Neformalna grupa građana kojom predsjedava aktivista Rijad Ahmetović uputila je protesno pismo povodom nedavno postavljenih plakata sa zastavom Izraela i  sloganom “Mi vjerujemo u vas” koje prenosimo u cjelosti:

PROTESTNO PISMO ZBOG POSTAVLJANJA PLAKATA NA BILBORDIMA SA SLOGANOM „MI VJERUJEMO U VAS“

Poštovani,

 

U ime neformalne grupe  građana u Bosni i Hercegovini, koja poštuje vrijednosti slobode i pravde, izražavamo ogromno nezadovoljstvo postavljenim  bilbordima u gradu  Sarajevu sa zastavom Bosne i Hercegovine i Izraela i sloganom „Mi vjerujemo u vas“, a za koje je jasno da su finansirani i plaćeni s ciljem promocije jedne okupatorske tvorevine i ne izražavaju pravo mišljenje narodne većine u Bosni i Hercegovini.

Mi se izričito ograđujemo ovim postupkom i smatramo da je sramno podržavati tvorevinu koja sistematski diskriminiše i na mučki način svakodnevno ubija narod Palestine. Na stranici Privredne komore Izraela je postavljen zvanični podatak da će Komora otvoriti kancelarije u Sarajevu 2023. godine. Želimo jasno naglasiti da ne pozdravljamo i otvoreno se suprostavljamo procesu normalizacije između Bosne i Hercegovine i Izraela.

S  tim u vezi, želimo jasno poručiti da narod Bosne i Hercegovine vjeruje u Palestinu i njeno pravo na samoopredjeljenje i slobodu njenih građana. Mi želimo iskazati zabrinutost prilikom manjka odgovora od strane nadležnih zvaničnika vezano za istaknute propagande.

Ovom prilikom pozivamo sve zvaničnike da se oglase sa stavom po pitanju istaknutih bilborda te da se zauzme stav oko uklanjanja istih. Napominjemo da su plakati osvanuli nakon zvaničnog sastanka gradonačelnice grada Sarajeva Benjamine Karić i predsjednika Izraela. Želimo podsjetiti na brojna konstantna skandalozna kršenja međunarodnog prava koja vrši Izrael, i mi kao narod koji smo preživjeli traume agresije suosjećamo sa  narodom Palestine i na ovaj način im pružamo podršku.

 

Rijad Ahmetović, Predsjednik neformalne grupe građana

 

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Izvor […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x