Simbol mjeseca ramazana je post. Smisao posta nije sveden samo na odricanje od hrane i pića. Stoga muslimani širom svijeta poste zbog vjerovanja, prilike da se približe Bogu. Post je također put sticjecanja stršljenja i odricanja od loših navika.
Topa je tradicionalno ramazansko jelo koje se služi na početku iftara uz samunčić. Smatra se da je ime dobila po samom postupku pripreme a to jeste topljenju masnoće. Danas se pripremaju razne varijacije tope (sa jajima,sirevima,piletinom itd).
Danas, drugog dana mjeseca ramazana donosimo vam nekoliko načina pripreme tope.
Topa sa sirom i mileramom
Sastojci:
- 2 kašike milerama
- 2 kašike mladog sira
- 50 gr putera
- 100 gr ribanog suhog sira
- Prstohvat soli
Mileram,mladi sir i puter staviti u zagrijanu tavu, posolite, miješajte na umjerenoj temperaturi dok se mileram ne istopi pazeći da ne izgori. Na kraju pospite naribanim sirom.
Topa s pilećim mesom
Sastojci:
- 200 gr kuhanog pilećeg mesa
- 100 gr Milerama ili kajmaka
- puter
- pileći temeljac (pileća voda)
Puter i temeljac stavite u tavu i zagrijavajte. Dodajte mileram pa pustite da se lagano otopi, u sve to dodajte sitno isjeckane komadiće piletine i pustite par minuta da se sve sjedini.
Prijatno!