Nejra Musić: Od borbe sa opakom bolešću do vlastitog brenda

Podijelite ovaj članak:

Nejra Musić, sve je, samo ne obična dvadesetčetverogodišnja djevojka. Sa nepunih 17 godina, u drugom razredu srednje škole, Nejri je dijagnosticiran karcinom limfnih žlijezda. Nakon godina borbe, terapija, bolničkih kreveta, uz svu moguću podršku porodice, prijatelja i momka, Nejra je izliječena, te je upisala studij i započela svoj biznis. Stoga, u okviru kampanje koju provodi portal Senzor.ba, predstavljamo vam Nejru Musić i to kao uspješnu BH poduzetnicu.

Za početak, zamolili smo Nejru da se predstavi našim čitaocima.

„Sa nepunih 17 godina, kada sam završavala Srednju muzičku školu na odsjeku za klavir i kada sam trebala nastaviti s visokim obrazovanjem, zaustavio me je karcinom. No, nisam se predala. Uz sve prepreke i nedaće, liječenja i teške terapije kroz koje sam prolazila, nastavila sam da ostvarujem jedan po jedan svoj san. I danas, kada sam izliječena i imam svoj mali dizajnerski biznis, ja i dalje sanjam. Trenutno sam četvrta godina psihologije i pedagogije. Vrijedno spremam ispite, bavim se privatnim poduzetništvom i želim postati klinički psiholog te raditi s djecom“, kaže na samom početku razgovora.

Na pitanje šta joj je pomagalo u danima bolesti, kaže:

„Nije bezazleno, niti je bilo jednostavno proći takvu bitku. Ali, ponosno mogu reći da je sve to iza mene i da sam uspjela izaći kao pobjednik. Nikada, ali stvarno, bez laganja, nikada nisam ni pomislila odustati. Odustajanje je kukavički potez i ne smijemo ni u jednom trenutku pomisliti na to. Pored toliko lijepih stvari koje nas okružuju, pogleda na budućnost, prijatelje, porodicu pa i porodicu koju trebamo i sami osnovati, bilo bi kukavički i pomisliti odustati. Podrška je pola izlječenja. Stalno ponavljam da, kada imate podršku, nemate vremena misliti na odustajanje. Podrška majke, oca, brata i ostalih članova porodice bila je moj lijek. Neke osobe su čak dolazile ispod prozora, jer nije bilo mogućnosti ući u moju sobu i svaka osoba koja je u moj život ušla tada postala je moja porodica. I dalje, mislim da imam najbolju porodicu na svijetu”, ponosno ističe.

Pitamo je i kako danas gleda na bolest koja je iza nje?

„Danas, na bolest gledam kao iskušenje od Svevišnjeg i vjerujem u to da sam izašla iz ove bolesti kao dobar čovjek, neko ko je naučio cijeniti život i neko ko se bori i dalje. Moja bolest je bila dio mene i ne stidim se to reći. Borimo se zajedno sa osmijehom na licu i pozitivnim pričama. Na mom licu i po mom ponašanju se ne bi moglo reći da sam oboljela od tako teške bolesti jer moj vedri duh i osmijeh to nisu pokazivali. I danas sam takva, samo što na život gledam drugačije, želim živjeti svaki dan i želim usrećiti ljude svojom pojavom. Kažu mi da uspijevam, pa se sada i bavim time. Trenutno studiram ono sto volim. Zahvaljući udruženju ‘Srce za djecu’, već treću godinu imam svoje radionice sa oboljelom djecom. Kroz pjesmu, kreativnost i ljubav uništavamo negativnu energiju, uništavamo bol i širimo ljubav. To je moja istinska ljubav. Želim biti zaštitnik i čuvar svih onih koji obole jer osmijeh liječi sve”, odlučna je Nejra.

Kad je bolest bila iza nje i kada je proglašena izliječenom, Nejra pokreće svoj biznis. Objašnjava nam i kako je došla na tu ideju:

”Prva kreacija je nastala kada sam u potpunosti ostala bez kose, te sam željela odvratiti pažnju sa svoje ćelave glave tako što sam izradila naušnice za sebe. Od tog trenutka krenule su narudžbe, iako ih nisam namjeravala prodavati. I eto, tako se rodio moj “Neki nakit” na koji sam zaista ponosna”, kaže i ističe da tu nije stala.

Danas, u okviru svog biznisa, Nejra, pored nakita, izrađuje i haljine, popularne Nejrulice, trenerke, dukseve i torbe.

” Ideje nalazim u svakodnevnoj ljubavi koju mi pružaju porodica, prijatelji, momak. Ispunjenost, sreća i moja neiscrpna energija su zapravo ključ svega. Zaista je važno biti voljen. Ideje su oduvijek bile tu, samo sada s papira prelaze u djela i postaju stvarnost”, uzbuđena je i kaže da posebnu pažnju posvećuje materijalima do kojih jako teško dolazi.

”Volim da imam nešto drugačije i malo neobičnije. S raznih strana svijeta dolaze moji materijali. Drugačiji su i posebni, mogu se pohvaliti. Smogla sam snage, iako sam se dugo libila pokazati ih javno, na društvenim mrežama, ali se odlično pokazalo”, dodaje.

Nejra napominje i to da su njeni proizvodi ”hand made”, odnosno da nema velike, serijske proizvodnje, te svako ko se odluči nositi neku od njenih kreacija, može smatrati da nosi unikat.

Za kraj našeg razgovora, Nejra nam svima poručuje: ”Budite svoji! Budite na usluzi drugima i poklonite osmijeh. Ne sudite drugima, jer ne znate ko i kakvu bitku bije. Budite nekome podrška!”

Sve divne predmete koje kreira i izrađuje ova mlada BH poduzetnica možete pronaći na njihovom štandu u Sarajevo City Centru, ili poručiti online preko Facebooka ili Instagrama.

Razgovarala: Azra Mahmutović/Foto: Privatni arhiv

https://senzor.ba/uspjesna-prica-mladog-bracnog-para-ecomedico/
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x