Nekoliko američkih borbenih aviona danas bi trebali preletjeti Bosnu i Hercegovinu, uoči neustavnog dana manjeg bh. entiteta RS.

Podijelite ovaj članak:

Tri američka borbena aviona danas bi trebala preletjeti Bosnu i Hercegovine, uoči neustavnog dana manjeg bh. entiteta RS.

Borbeni avion F-16 je jednomotorni, višenamjenski mlazni avion i može se koristiti u misijama u zraku kao i za napade na tlu. Riječ je o najaktivnijim borbenim avionima na svijetu.

Svečana akademija najavljena je za danas u banjalučkoj sportskoj dvorani “Borik”, a potom će biti upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a.

Američka poruka

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy istakao je ranije da Sjedinjenje Američke Države neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu RS.

– Nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Murphy.

Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantirani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Murphy je rekao da će SAD djelovati ako bude pokušaja razbijanja BiH te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum.

Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države BiH te da ne postoje izvan države BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

U maju prošle godine američki bombarderi su obavili niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova u znak partnerstva BiH i SAD-a.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x