Nekoliko savjeta trudnicama, budućim majkama

Podijelite ovaj članak:

Nekoliko savjeta trudnicama, budućim majkama!

Znajte, da ono što nosite u svojim stomacima, je dar i poklon od vašeg Stvoritelja. Udahnuta čista duša, nakon devet mjeseci, vaš dom učinit će sretnim i ispunjenim.

Međutim, dok se beba, posebno nakon javljanja prvih pokreta, nalazi u stomaku svoje majke, treba joj i tada posvetiti određenu pažnju i njegu, kako bi se ona ugodno i smireno osjećala.

Naučno je dokazano, da bebe nakon određenog vremenskog perioda, imaju razvijena pojedina čula, posebno čulo sluha. Ovom prilikom, želim trudnicama muslimankama uputiti nekolko savjeta, koji mogu pomoći vašoj trudnoći i vašim bebama, u smislu smirenosti i blagoslovljenosti.

– Druženje sa Kur'anom! Majka, ako zna učiti Kur'an arapskim pismom, bilo bi dobro, da se svaki dan druži sa Kur'anom, učiti Kur'an dvije stranice i više, te učiti ga povišenim glasom.

Dok trudnica koja ne zna učiti Kur'an arapskim pismom, neka čita prevod Kur'ana što više i češće, jer i na taj način, njeno srce i njene oči, druže se sa Božijom Knjigom

– Slušanje Kur'ana! U stanu, autu, na poslu, slušati milozvučno učenje Kur'ana. Izabrati učača sa lijepim glasom i slušati. Posebno slušati u opuštenoj atmosferi, dakle, da trudnica bude smirena (ležeći ili sjedeći položaj) bez ikakvih obaveza i da uživa u učenju Kur'ana.

– Prije jela i konzumiranja vode, soka i sl., proučuti Bismilu obavezno, jer hrana i piće prije čije upotrebe je proučena Bismila, je blagoslovljena, i kao takva, u vidu hranjivih tvari bogatim krvlju preko pupčane vene, hrani plod u stomaku.

– Boravak u džamiji! Sedmično barem jednom, posjetite džamiju, ali kad nema nikoga. Obavite dva rekata nafile i sjedite u njenoj toplini i mubarek tišini. Uživajte, neka beba osjeti bereket Božije kuće i meleka koji u njoj borave.

– Podijelite sadaku! Da, svojom rukom udijelite kome je potrebno, nahranite tuđe dijete, jetima, neka vaša duša i srce, koji su povezani sa dušom vaše bebe, osjete dobrotu, plemenitost i suosjećanje. Takvi osjećaji, daju smirenost i opuštenost.

– Slušanje ezana! Bilo u kući putem interneta ili džamijskog ezana iz vašeg džemata. Kada god čujete ezan, izađite napolje, zatvorite oči i skrušeno slušajte riječi, koje će i vaša beba da čuje nakon što se rodi. Neka se navikava na poziv istine i tevhida (Božije jednoće)

– Učenje salavata na Poslanika, s.a.v.s. Što više, tokom trudnoće, naglas ili u sebi, donositi salavate na Poslanika, s.a.v.s. Bilo bi najbolje učiti salavate koji se uče na sjedenju u namazu nakon dove Et-Tehijjatu!

Saudin Cokoja, prof. Islamske vjeronauke

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x