Nema odustajanja, minimalna plata – 1000 KM!

Poslodavci se opredjeljuju i insistiraju na uvozu radne snage smatrajući da će moći izrabljivati strane radnike, te još više uvećati svoj kapital, međutim, vrijeme će pokazati da je to pogrešan potez koji će njihovo bogatstvo vrlo brzo opustošiti i dovesti do kolapsa njihovog poslovanja.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH za BUKU govori o položaju radnika u BiH, platama I činjenici da nisu izašli na olice povodom 1.maja.

Kako biste ocijenili trenutni položaj radnika u Bosni i Hercegovini?

Nakon pandemije COVID-19 položaj radnika, kako u radno-pravnom, tako i u ekonomsko-socijalnom smislu je vrlo sličan i nezahvalan. Situacija  je dodatno usložnjena inflacijom sa kojom se radnici sve teže bore iz  razloga što je došlo do ogromnog poskupljenja osnovnih životnih  namirnica, ali i svih usluga. Plate radnika najčešće ne mogu pokriti  ni osnovne životne potebe, pa su prinuđeni, ne samo da štede, već i da  se odriču mnogih stvari i potreba koje čine život dostojnim čovjeka.

Nije nikakva tajna da radnici i njihove porodice sve manje posjećuju  kulturna dešavanja, da se odriču kvalitetne hrane i konzumiraju tek  one osnovne namirnice da bi preživjeli. Sve to će za posljedicu u  narednom periodu imati lošije zdravstveno stanje radnika i njihovih  porodica, te povećanja općeg nezadovoljstva zbog čega su radnici  praktično prisiljeni da odlaze iz Bosne i Hercegovine u potrazi za  boljim uslovima rada ali i životom uopće.

A činjenicu da nije donešen zakon o minimalnoj plati koja bi iznosila 1.000 KM iako svjedočimo enormnim poskupljenja? Kako riješiti  ovaj problem i omogućiti dostojanstven život porodice u BiH? Postoje  li podaci koliko radnika u našoj zemlji prima platu manju od prosjeka  i u kojim sektorima su plate najmanje?

Nažalost, zbog neformiranja vlasti na nivou Federacije BiH, radnici su taoci svakodnevnih političkih preucavanja i sa nestrpljenjem očekuju  konačno usvajanje Zakona o minimalnoj plati. Donošenjem ovog Zakona sigurni smo da bi se inflacija u dobroj mjeri amortizovala, a samim  tim i poboljšao ekonomsko-socijalni položaj radnika. Prema našim  procjenama oko 70% radnika prima platu nižu od prosječne plate  Federacije BiH i taj trend je prisutan najviše u realnom sektoru. Iako  se poslodavci suočavaju sa nedostatkom radne snage, još uvijek se ne  žele odreći dijela svojih enormnih dobiti kako bi zadržali radnike i učinili ih srećnim i zadovoljnim na radnom mjestu. Poslodavci se opredjeljuju i insistiraju na uvoz radne snage smatrajući da će moći  izrabljivati strane radnike, te još više uvećati svoj kapital,  međutim, vrijeme će pokazati da je to pogrešan potez koji će njihovo  bogatstvo vrlo brzo opustošiti i dovesti do kolapsa njihovog  poslovanja. Dakle, ključ rješavanja ovog preoblema ogleda se u hitnom usvajanju Zakona o minimalnoj plati, a do tada bezuslovno povećanje  plate radnicima, naročito u realnom sektoru, što bi bio bar djelimični  preduslov za dostojanstven život  radnika.

Tačno prije godinu dana  za naš medij ste izjavili da je iseljavanje na najvišem nivou do sada- te su tada procjene govorile da bi čak 340 000 građana moglo napustiti BiH. Da li su se ove crne prognoze ostvarile i šta uopšte o odlasku naših ljudi govore vaši podaci sa terena- koje struke najčešće odlaze i koje struke već sada ne možemo uopšte pronaći u BiH?

Bosna i Hercegovina se i dalje suočava sa masovnim odlaskom stanovništva. Precizne podatke više nema niti jedna institucija u Bosni i Hercegovini, ali naši podaci govore da se svakodnevno radnici u svojim firmama opraštaju od svojih kolega koji sa svojim porodicama odlaze iz Bosne i Hercegovine. Prvobitno se tu radilo o kvalifikovanim radnicima, majstorima i pomoćnom osoblju, a sada se taj trend prelio i na visokoobazovne kadrove poput ljekara, inženjera različitih usmjerernja. Odlazak radno-sposobnog stanovništva iz jedne zemlje rezultira općim sljabljenjem te zemlje, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, u svakom mogućem smislu, a posljedice će kroz određeni vremenski period biti nesagledive i vrlo teško paopravljive. Posloadavci u Bosni Hercegovini se se susreću sa nedostatkom upravo gore pobrojanog kadra ali i drugih zanimanja poput nastavnika engleskog i njemačkog jezika, nastavnika matematike, pedijatara, informatičara, vozača, radnika u ugostiteljstvu, građevinarstvu i dr.

Trgovci su danas u Sarajevu izašli na proteste i vi ste najavljivali proteste. Da li ste i zašto odustali?

Sindikalna borba se ne ogleda samo u protestima, već i u pregovorima kroz socijalni dijalog, lobiranju sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, te štrajkom kao posljednjim oruđem i mjerom koju sindikati koriste. Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine je već krajem prošle godine uspio nametnuti temu koja se tiče donošenja Zakona o minimalnoj plati i Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH je tekst Zakona usvojio u formi nacrta. Naravno, nećemo odustati od namjere da taj Zakon ugleda svjetlo dana u ovoj godini i koristit ćemo sve zakonski dozvoljene vidove borbe za poboljšanje radno-pravnog položaja i ekonomsko-socijalnog statusa radnika.

Buka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x