Širom Francuske održani protesti povodom Međunarodnog praznika rada

Podijelite ovaj članak:

Širom Francuske su povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, održani masovni protesti protiv kontroverzne penzione reforme, javlja Anadolija.

Građani Francuske nastavljaju protestirati protiv reforme, kojom se dob za odlazak u penziju povećava za dvije godine. Tokom masovnih protesta u glavnom gradu Parizu došlo je i do sukoba policije i demonstranata. Francuski mediji navode da su najmanje 22 osobe privedene u Parizu prije samog početka protesta.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako demonstranti bacaju baklje na policiju koja je koristila suzavac.

U Lionu su demonstranti koristili kišobrane protiv mogućnosti da policija koristi dronove u akcijama nakon što je grupa demonstranata razbila prozore na trgovinama i zapalila kante za smeće.

Demonstranti u Nantu su zapalili vatru na ulazu u zgradu guvernera, nakon čega je policija privela veliki broj ljudi.

Predsjednik Emmanuel Macron potpisao je 14. aprila zakon o vrlo nepopularnoj penzionoj reformi, kojom se starosna granica za penzionisanje podiže sa 62 na 64 godine do 2030. godine.

Ustavno vijeće Francuske odobrilo je kontroverzni zakon o penzijskoj reformi koji zahtijeva najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju, a radnici i sindikati se, između ostalih, žestoko protive tome.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Širom Francuske održani protesti povodom Međunarodnog praznika rada […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x