Nema predaje: Otkazala joj pluća, spasili je ljekari UKC RS pa rodila blizance

Podijelite ovaj članak:

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske spasili su trudnicu kojoj su u 25. sedmici trudnoće otkazala pluća, a ona je na svijet donijela blizance, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

“Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama naših medicinskih profesionalaca te opremljenosti naše ustanove spašena su tri života u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Riječ je o trudnici koja je uspješno oporavljena od teškog otkazivanja pluća te je na svijet u 32. tjednu trudnoće donijela blizance”, saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Dodaju kako su trudnici u 25. sedmici trudnoće otkazala pluća te da je žurno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane.

“Na životu je bila održavana zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti općeg stanja priključena na VV ECMO uređaj (venovenska ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – ‘umjetna pluća’. Važno je naglasiti kako su u medicinskoj literaturi iznimno rijetko opisani ovakvi slučajevi”, navode u saopćenju iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Dodaju kako su nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane i potpunog oporavka trudnice, liječenje i briga o njoj nastavljeni u Klinici za ginekologiju i porodništvo.

“Zahvaljujući našim ginekolozima, na svijet su uspješno došle dvije prijevremeno rođene bebe o kojima su se nastavili brinuti naši pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatolozi”, stoji u saopćenju.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Nema predaje: Otkazala joj pluća, spasili je ljekari UKC RS pa rodila blizance […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x