Nenadić: Uvozimo radnu snagu, a našim učenicima i studentima zabranjeno raditi

Podijelite ovaj članak:

 Mi smo jedna od rijetkih zemalja u Evropi gdje naši studenti ne mogu da rade u svojoj zemlji i naravno da će i ove školske i studentske raspuste provesti u susjednim zemljama ili negdje dalje gdje će raditi kao što smo, ustalom, svi mi radili u mladosti Evropi – istakao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, gostujući u emisiji Rezime na FTV.

Iako je na Zapadu uobičajeno da rade i srednjoškolci i studenti, kod nas to zakonski nije riješeno i postali smo poligon gdje se testira i evropska praksa i politika i ljudska prava, dodao je Nenadić.

Pravila koja ne funkcioniraju nigdje na svijetu

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini uvedena su pravila koja ne funkcioniraju ni u jednoj zemlji u svijetu, te da nemamo dovoljno hrabrosti da se s time suočimo i preuzmemo stvari u svoje ruke.

– Ne smijemo dozvoliti da nemamo sezonske radnike zbog čega kompletna proizvodnja ili urod određenog voća i povrća ostaje neubran. Nemamo sezonskog radnika, ne dozvoljavamo uvoz radnika sa strane. Imamo i s tim problem jer ne razumijemo zašto uvozimo radnu snagu. Imamo problem s radom studenata, s radom učenika, imamo problem s nekorištenjem fondova za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom – naglasio je Nenadić.

“Jedan dobro raštimani orkestar”

Navodi i da smo jedna od rijetkih zemalja koja se nije suočila s tim da osobe s invaliditetom trebaju naći prostor za rad u preostalom dijelu svoje radne sposobnosti, a ne da se tretiraju kao socijalni slučaj.

– Imamo i ogromne fondove za različite projekte podrške manjinama, međutim, sve je neuvezano i sve funkcioniše ko jedan dobro raštimani orkestar – rekao je, između ostalog, Nenadić gostujući u Rezimeu.

Avaz

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Nenadić: Uvozimo radnu snagu, a našim učenicima i studentima zabranjeno raditi […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x