(Ne)naučene lekcije poznatih koji su napustili fakultet

Podijelite ovaj članak:

Fakultetska diploma itekako može biti važna predispozicija i ulaz ka zaposlenju, karijeri i životnom standardu. Ali fakultetska diploma nije jednaka nečijem koeficijentu inteligencije ili talenta. Za one koji traže najbolje radnike ili vođe, tu je cijela lepeza inteligentnih, inventivnih ljudi bez diplome koje ne bi trebalo zanemariti, smatra Paul Schmitz sa CNN-a.

Prepoznavajući ovu činjenicu to ne znači da se umanjuje značaj fakultetskog obrazovanja – intelektualno znanje, pristup različitom spektru brojnih predmeta studentskog kampusa može biti transformirajući. Istraživanja pokazuju da će te bez fakultetske diplome, vjerovatno, manje zarađivati, vrlo vjerovatno biti i nezaposleni i imati manje mogućnosti za napredovanje u karijeri.

Stvar je u tome da je pristup fakultetskom obrazovanju postao ograničen. U vrijeme kada je diploma postala tako važna za potencijalnu zaradu, fakultetima uglavnom pristupaju privilegovani i bogati mladi ljudi. Kako se navodi u knjizi iz 2010. “Rewarding Strivers”, među onima koji su dobili najviše bodova za upis na fakultet su oni koji dolaze iz bogatih porodica i oni imaju dva puta više šanse od onih iz siromašnijih porodica.

Tako posmatrajući, mnogo talenta završi kao neprepoznato i nerazvijeno. A oni bez fakultetske diplome nisu nužno manje motivirani ili manje inteligentni od onih sa diplomom. Autor knjige ‘Edukacija milionera’ Michael Ellsberg, za The New York Times je rekao da se sposobnosti jednog poduzetnika ne stiču tako što oni ‘čuče pored stola učeći za višestruke izbore’.

Upravo suprotno, prije nekoliko godina je osiguravajuća kuća Northwestern napravila istraživanje, prema kojem se poduzetnicima oduzima značajan broj bodova ukoliko su bili uspješni u školi.

Ovo isto su potvrdili u organizaciji Public Allies prije više od dvije decenije. Tu su radeći sa hiljadama mladih ljudi, bez fakulteta uvidjeli da mnogi od njih postižu nevjerovatan uspjeh (neki od njih su s vremenom i završili fakultet). Tako se navodi primjer, samohrane majke sa večernjom školom koja postaje odvjetnica Bijele kuće, nekadašnji član bande koji otvara Omladinski centar ili pak primjer žene koja je odrasla u udomiteljskom domu, a danas radi za Fondaciju koja se bavi reformom sistema udomiteljstva.

Mnoge od tih pričas sam podijelio u svojoj knjizi „Everyone Leeds (Svi vode) (autor teksta  Paul Schmitz sa CNN-a, op. a.) . „Kada izjednačimo talent, kompetenciju i katakter sa svjedočanstvima, tada blokiramo mnoge superzvijezde, vođe koje naš biznis, zajednice i društvo treba.“

Evo nekoliko primjera drugih superzvijezda koji na svom putu ka vrhu nisu imali fakultetsku diplomu:

– Svi mi znamo priču o Steve Jobsu, koji je napustio koledž Reed. Od vremena Henryja Forda i Thomasa Edisona, mnogi su poslovni lideri svoju karijeru počeli bez stečene diplome, uključujući Larry Ellisona iz Oraclea, Bill Gatesa i Paul Allena iz Microsofta, Mark Zuckerberga i Dustina Moskovitza iz Facebooka, Michaela Della iz Computers, Brian Dunn – Best Buy, Anna Wintour – Vogue, Barry Diller – IAC, John Mackey – Whole Foods, David Geffen, Ralph Lauren i Ted Turner.

– David Plouffe, savjetnik bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame i arhitekte njegove inovativne i historijske kampanje, napustio je univerzitet u Delawareu kako bi našao svoje mjesto u politici (na studij se vratio 2010.) Glavni savjetnik nekadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha, Karl Rove, i menadžer kampanje Johna McCaina 2008., Steve Schmidt, također nisu imali diplome.

– Scott Walker, guverner Wisconsina, napustio je školovanje na univerzitetu Marquette. Time se priključio skupini: guvernera Arizone Jan Brewera, guvernera Utaha Garyja Herbert, senatora Aljaske Marka Begicha of Alaska, kao i još 33 člana američkog Gornjeg doma.

– Maya Angelou je primila mnoge počasne doktorate, ali nikada nije pohađala fakultet. I u dobrom je društvu sa mnogim drugim američkim piscima kao što je Gore Vidal, August Wilson, Mark Twain, William Faulkner, F. Scott Fitzgerald, Robert Frost, Joseph Brodsky i Harper Lee.

– Intelektualci vole Woodyja Allena, uglavnom zbog njegovih filozofskih filmova, ali svoj stil nije stvarao na kampusu, s obzirom da je napustio City College u New Yorku. Još neki Oscarovci bez fakultetske diplome su Clint Eastwood, James Cameron, Robert Redford, Michael Moore, Sidney Pollack, George Clooney, Hillary Swank, Tom Hanks, Julia Roberts i Steven Spielberg (diplomu je stekao 2002.)

– Oprah Winfrey je Univerzitet u Tennesseeju napustila 1976., kako bi počela svoju karijeru u medijima (završila je fakultet 1986.). Vrhunski voditelji koji nemaju diplomu su i Larry King, Ellen DeGeneres, Jimmy Kimmel, Joy Behar, Rosie O'Donnell, kao i konzervativni voditelji Rush Limbaugh, Glenn Beck i Sean Hannity.

-Brian Williams je pohađao tri škole i završio 18 kurseva prije nego je postao voditelj NBC News-a. Peter Jennings, Walter Cronkite i John Chancellor su također voditelji bez diplome, uključujući i Ninu Totenberg – NPR, Carl Bernstein iz The Washington Posta, kao i nekadašnjeg kolumnistu New York Timesa Williama Safirea.

-Alicia Keys je planetarno poznata pjevačica, tekstopisac i politička aktivistkinja. Pridružuje se tako klubu poznatih pjevača/aktivista bez diplome među kojima su Bruce Springsteen, Bob Dylan, Joan Baez, Steve Earle i Jon Bon Jovi.

Poenta ove liste nije poniziti ili potcijeniti visoko obrazovanje – to je i dalje najbolji put ka uspjehu. Ali zamislite da su veliki investitori odbili Steve Jobsa ili Bill Gatesa samo zbog toga što nisu završili fakultet. Ili da su možda producenti odbili TV show Oprah Winfrey jer nije imala diplomu.

Mi moramo biti u mogućnosti da fakultet činimo pristupačnim za pametne ljude raznog porijekla, dok smo istovremeno izuzetno pažljivi u osudi talenta, karaktera i kompetentnosti primarno zbog nedostatka fakultetskog obrazovanja. Svaka nacija bi trebala biti stepenište mogućnosti za najbolje talente, bez obzira na porijeklo.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x