Nermina će ipak sahraniti prijatelji?

Fikret Sulejmanović, otac tragično poznatog ubice Nermina Sulejmanovića, koji je u petak izvršio stravično ubistvo troje ljudi, ispričao je svoju bolnu priču i ispovijest za portal Republika. U razgovoru koji je pun dubokih emocija, Fikret je otkrio da se odrekao svog sina prije 20 godina zbog nasilja koje je prema njemu ispoljavao, ali je istovremeno osećao stalni strah za njegovu sudbinu.

“I jesam i nisam otac Nerminu. Sve ste vidjeli i čuli. Ja sam se njega odrekao prije 20 godina kada je počeo da me tuče. Ipak je to dijete i da je najgori, dijete mi je. Cijeli život je po zatvorima zbog drugih kriminalaca, zbog raznih krivičnih djela. On mene oduvijek nije interesovao, kad god sam nešto pokušavao sa njim, on je uvek htio da se potuče sa mnom i onda sam odustao od njega”, izjavio je Fikret Sulejmanović.

Prema Fikretovim riječima, Nermin je od malih nogu pokazivao nasilničke sklonosti i bio je sklon eksplozivnim reakcijama. “Bio je eksplozivan od malih nogu, nikada ne znaš šta će da uradi. Još kad je bio peti, šesti razred bio je spreman da se potuče i sa mnom. On je sam za sebe čovjek bio, tako je izrastao. Imao je majku i djeda u Njemačkoj, kupovali su mu skupe patike od 300 maraka. Bio je Al Kapone od kako se rodio i onda je upao u loše društvo. Kad god sam mogao pokušavao da ga usmjerim ka nekom normalnom putu, ali on nikad nije uspio da ide pravim putem”, prisjeća se Fikret.

Nerminov otac opisuje sina kao manipulativnog i teško dokučivog, ističući da je imao svoje krugove bliskih ljudi koji su ga bolje poznavali od njega samog. “Kad biste ga upoznali, a da ne znate ništa prethodno o njemu, pomislili biste da Nermin nije loš čovjek. Veoma je bio eksplozivan i srčan, za sve bi gubio glavu”, dodaje Fikret.

Na pitanje o sahrani svog sina, kojeg se odrekao, Fikret Sulejmanović je rekao da to neće biti njegova dužnost. “Nema ko od porodice da ga sahrani, to su njegovi jarani i prijatelji krimosi sredili već i organizovali. To što je on uradio to je izazvano, to ne može normalan čovjek da uradi, samo zlotvor. Nešto mu je puklo u glavi čim je to uradio”, zaključuje Fikret svoju potresnu ispovijest.

Ovaj tragični događaj iz Gradačca ostavlja duboke ožiljke na zajednicu i ponovno otvara pitanje uloge porodice, društva i institucija u sprečavanju nasilja i kriminala među mladima. Sulejmanovićeva priča donosi dublje razumijevanje konteksta iz kojeg je Nermin potekao, istovremeno bacajući svjetlo na kompleksnost problema nasilja u društvu, piše Sandžak danas.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x