Nestašica auto dijelova, u narednoj godini milion vozila manje

Podijelite ovaj članak:

Haos koji je izazvao nedostatak dijelova prijeti da vrati automobilsku industriju nekoliko decenija unazad, bar kada je riječ o broju proizvedenih vozila na godišnjem nivou.

Ako neki rukovodioci automobilskih velikana vjeruju da će sljedeće godine doći do poboljšanja na ovom planu, u Volkswagenu ne dijele takav optimizam.

Kako javlja njemački Manager Magazine, u Volkswagenu ne vide realan scenario u kom će se naredne godine stvari popraviti na ovom planu.

Štaviše, očekuju da 2022. proizvedu oko osam miliona automobila, što će biti milion manje nego ove godine.

Neimenovani izvori navode da će čak i u najboljem slučaju obim proizvodnje biti manji nego 2021. Slično je i sa Audijem, čije je press odjeljenje dalo zvanično saopštenje.

“Ne očekujemo da će se situacija sa nabavkom mikročipova stabilizovati sljedeće godine”, kažu nadležni u Audiju.

Isto je i kod Škode koja je u potpunosti zaustavila proizvodnju u češkoj fabrici pokraj Mlade Boleslav. Radnici će biti na odmoru od 23. decembra do 10. januara.

Oliver Blum, izvršni direktor Porschea, rekao je da se ta marka ove godine vrlo dobro nosila sa nedostatkom spornih komponenti, prije svega zbog preferencija grupacije da se one usmjere na vozila koja donose najviše profita. Ipak, i on je pesimista.

“Svako ko misli da će ovaj problem nestati sjledeće godine se grdno vara”, kazao je nedavno šef Porschea, prenosi AutoRepublika.

BiznisInfo

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x