Neustavno!

Podijelite ovaj članak:

Spontano okupljanje građana entiteta RS u Bosni i Hercegovini 9. januara simbolizira, prije svega, sjećanje na početak krvave agresije na Bosnu i Hercegovinu i brutalne zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu rezultirala je, prema podacima koje navodi Istraživačko dokumentacioni centar (IDC), sa preko 60 hiljada poginulih Bošnjaka i presuđenim genocidom u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Da građani srpske nacionalnosti još uvijek nisu voljni voditi bilo kakav dijalog sa Bošnjacima o zajedničkom društvenom i ekonomskom prosperitetu, jasno je prema minulim događajima i provokacijama u danima iza nas. Današnje okupljanje Srba u manjem bosanskohercegovačkom entitetu praćeno je onim što je već nagoviješteno prethodnih dana – teškim krivičnim prekršajima ispunjenim nacionalističkom konotacijom nauštrb bošnjačkog naroda Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srbije.

Ponajprije su u Srbiji policajci u Priboju pjevali: “Srebrenice, tako si mi mila, Dabogda se tri puta ponovila. Oj, Pazaru, novi Vukovaru, Oj, Sjenice, nova Srebrenice.” Svjedočili smo pucnjavi ispred Atik džamije u Janji, puštanje s razglasa šovinističke pjesme “Ne volim te Alija, zato što si balija” u Gacku, skandiranje “Božić je, pucaj u džamije” ponovo u Priboju, skandiranje presuđenom ratnom zločincu riječima “Ratko Mladić – nek je tvojoj majci hvala” u Prijedoru, razvijanjem transparenta ratnog zločinca u Foči, a popis ide dalje. Popis je, na veliku žalost svih patriota koji žele mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, svake nadolazeće godine sve duži, gnusniji i agresivniji prema građanima koji sa neizvjesnošću i strahom iz godine u godinu proživljavaju, ili bolje rečeno, preživljavaju današnji dan.

9. januara se obilježava – Ništa

Entitet RS u Bosni i Hercegovini, kao teritorijalni pojam unutar Bosne i Hercegovine, formalno i pravno je nastao 14. decembra 1995. godine potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu. Član 1., stav 1. Ustava Bosne i Hercegovine jasno ukazuje da “Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina” nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država”. Takav stav o kontinuitetu navodi se isključivo za Bosnu i Hercegovinu, a ne i za entitete, što je nedvosmislen argument o kontinuitetu Bosne i Hercegovine naspram entiteta. Dakle, entitet RS nije postojao ranije i Ustav ne tretira njegov kontinuitet.

Također, Ustavni sud Bosne i Hercegovine 28. marta 2019. godine poništio je zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske da “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske” 9. januar se utvrdi kao Dan republike: “Ustavni sud zaključuje da član 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske (“Službeni glasnik RS” broj 113/16) nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava BiH.”

Glede toga, obilježavanje devetog januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini – neustavno je.

Međutim, detalj koji bošnjački narod ponekad izgubi iz vida, jeste ilegalni referendum koji je raspisala Vlada RS-a 25. septembra 2016. godine na kojem je 99,81% od 697.069 glasača izabralo da želi uvrstiti 9. januar kao dan Republike Srpske.

Navedena statistika je argument uspavanim Bošnjacima koji vele da “nije narod kriv, već nas zavađaju političari.” Ovim statističkim podatkom jasno je da takav stav nema utemeljenje.

Samim tim, jasno je da se 9. januara u Bosni i Hercegovini obilježava – apsolutno ništa.

Pozivam Bošnjake na dostojanstvo i čast koja je uvijek priličila našem narodu u teškim trenucima. Činjenica je da na kontu Bošnjaka nije zabilježena agresija i nasilje nad drugim narodima u našoj hiljadugodišnjoj tradiciji. To svakako jeste i mora biti jasno Međunarodnoj zajednici, što ona i pokazuje kroz pomoć i doprinos našoj zemlji.

Autor: Belmin Delić

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x