Nezahvalnost prema majci može imati ozbiljne posljedice po nas, psihoterapeut objašnjava

Podijelite ovaj članak:

Ber Hellinger je bio njemački psihoterapeut koji je uvijek isticao da uloga majke ima najveći uticaj na budućnost djeteta. Štaviše, možda čak i veći nego bilo koja druga osoba prisutna u životu djeteta.

Psihoterapeut Hellinger objašnjava zašto je uloga majke tako važna kroz svoje literarne radove: “Majčina ljubav je osnova svakog uspjeha. Vjerovatno ne postoji veći zadatak u životu nego izgraditi dobre temelje sa majkom.

Za mnoge, odnos sa majkom ostaje trnovit tokom života i nažalost mnogi ne shvataju da je lijep odnos prema majci osnova njihovog uspjeha, bilo da se radi o poslu ili odnosima sa drugim ljudima. Nezahvalnost i loše ophođenje prema majci može ostaviti loše posljedice po nas.

Kada u svojim srcima izgradimo ljubav i mir sa svojom majkom tada dobijamo obilje života. Iako sam i ja shvatio koliko je dobar odnos sa majkom važan nisam uspio uvijek uspostaviti harmoniju sa njom. Ali nije bitno kakvu majku neko ima, mnoge stvari zavise od djeteta.

Vaš pristup prema njoj, vaša osjećanja koja joj upućujete, odbijanje ili negodovanje – to su sve izgovori da ne prihvatite vašu majku takva kakva jeste i opravdate loš odnos sa njom. Dok god dijete odbija svoju majku, ono odbija i život, profesiju i uspjeh.

Kada se dijete lijepo ophodi prema majci i uživa sa njom tada mu to isto život uzvraća. Ako sa zadovoljstvom prihvatamo ono što nam majka daje tada će nam i život uzvratiti istom mjerom. Onaj ko se ponaša odbojno prema majci ponaša se odbojno i prema životu i sreći.

I na kraju, kada se vaša majka udalji od vas, zbog vaše rezervisanosti i odbojnosti – tada se i sreća i uspjeh udaljuju od vas. Svako dugotrajno odsustvo od majke stvara duboke promijene u nama i našem ponašanju.”

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Nezahvalnost prema majci može imati ozbiljne posljedice po nas, psihoterapeut objašnjava “Kad dodirne te ruka sudbine” Post Views: 114 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x