Nije joj ovo prvi ispad: Sabina Silajdžić je i prije tvrdila da je neuko povezivati Otvoreni Balkan sa idejom Velike Srbije

Podijelite ovaj članak:

Sabina Silajdžić, redovna profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, objavila je na društvenim mrežama osvrt koji je nazvala: Obraćanje “pro-bosanskim snagama” – propitivanje i svjedodžba istini. U tom je obraćanju iznijela niz šokantnih tvrdnji, koje u fokus stavljaju izjednačenje žrtve i agresora, tvrdeći da su Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. mart i neustavni praznik, takozvani “dan RS” jedno te isto.

Ovo nije njen prvi istup ovog tipa. Silajdžić, članica Naroda i takozvane pravde, u martu prošle godine, gostujući na TV N1 iznijela je tvrdnje o Velikoj Srbiji.

Tekst pod nazivom “Žalosno i neuko je povezivati Otvoreni Balkan sa idejom Velike Srbije” od 7. marta 2023. godine prenosimo u cjelosti, kao i link gostovanja.

Sabina Silajdžić smatra da je povezivanje regionalne inicijative Otvoreni Balkan sa “velikosrpskim aspiracijama” neutemeljeno i žalosno, te da je BiH ponovo “žrtvovana da bude izolirano ostrvo”.

Redovna profresorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gostujući u emisiji Izvan okvira komentarisala je da javnost BIH svjedoči kako se ne želi uložiti ni najmanji trud da bi se nešto saznalo.

“Nadležni se nisu ni udostojili da dobiju adekvatna saznanja po pitanju fenomena te inicijative, a kamoli da zatraže podrobnije analize u smislu efekata”, rekla je univerzitetska profesorica Sabina Silajdžić dodavši kako je u konkretnom slučaju neznanje bilo vodilja.

“Ali zato su bili vrlo hrabri – kao što su i ranije u historiji – da nas žrtvuju i osude na propast izoliranog ostrva. Konkretno, koliko poznajem neke od recentnih govora je onaj gospodina Džaferovića koji odbio tu inicijativu”, komentarisala je za N1.

“Argumenti izostaju, ali kao neuko društvo naviknuti smo da ne dobijamo nikakva obrazloženja. Mi nismo ni na početku političke liberalizacije”, poentirala je univerzitetska profesorica Sabina Silajdžić.

Prof. dr. Silajdžić je akademsko obrazovanje sticala u BiH i inozemstvu, uključujući postdoktorski i doktorski studij na Staffordshire univerzitetu u Engleskoj, postdiplomski studij na Bolonjskom univerzitetu u Italiji, dodiplomski studij na Anglo-American University u Češkoj Republici.

Pohađala niz profesionalnih, specijalističkih edukacijskih programa od kojih su najznačajniji edukacijski programi na Manchester Metropolitan University i Oxford University u Engleskoj. Radeći kao savjetnica za ekonomsku politiku pri međunarodnoj nevladinoj organizaciji, stekla međunarodno iskustvo iz domene praktičnog i „policy’“ djelovanja u borbi protiv siromaštva i nejednakosti u zemljama u razvoju.

Gostovanje pogledajte OVDJE.

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Nije ovo iz glave ove gospođe, nego je to neka igra njenog šefa, pokvarena i podla, kao i sve što radi. Vidjećemo šta je pizadina ove igre. Isto kao što je išao na hadž, da privuče glasove vjernika. Trebaju mu glasovi srba, vidjećemo zašto. Najbolje da se prijavi za srpskog člana predsjedništva, radio bi bolje od, Željke.

Sve sto profesorka iznosi istice za pohvaliti je ISTINA je samo je treba slediti sagledati put naci i ici

Svaka rec ove hrabre profesorke ima veliku vrednost i put u bolju buducnost SVIH NAS U BIH ako istini i pravdi pogledamo u oci bolje ce nam biti u lazima i obmanama nezivi se

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x